Titkos adatgyűjtés

Az Egyesült Államok bevonta Snowden útlevelét

Azt nem tudni, hogy milyen úti okmányokkal hagyhatta el Hongkongot. Az Egyesült Államok és Oroszország között mindenesetre nincs kiadatási szerződés.

2013.06.23 20:18MTI

Egyesült Államok bevonta Edward Snowden útlevelét, még mielőtt elhagyta volna Hongkongot - jelentette vasárnap az amerikai média hivatalos forrásokra hivatkozva.

Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerződéses külső munkatársa volt, aki az amerikai biztonsági szervek titkos adatgyűjtési programjaival kapcsolatban információkat szolgáltatott ki a sajtónak.

Arról egyelőre nem hangzott el tájékoztatás, hogy Snowden, aki vasárnap Moszkvába érkezett, milyen úti okmányokkal hagyhatta el Hongkongot. A Snowden-ügy fejleményeiről a nap folyamán Barack Obama elnököt folyamatosan tájékoztatják.

A CNN információi szerint az Egyesült Államok azzal a kéréssel fordult az egyes érintett országok - így Kuba és Ecuador - hatóságaihoz, hogy érvénytelen útlevél nélkül ne hagyják tovább utazni a férfit. Snowdent az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolta meg, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

A CNN szerint - elméletileg legalábbis - lehetséges, hogy a kiszivárogtató ecuadori, esetleg orosz okmányokkal érkezett Moszkvába. A hírtelevízió helyszíni beszámolója szerint a seremetyevói repülőtéren látták az ecuadori nagykövetség több autóját, köztük a misszióvezetőjét. Hírügynökségi jelentések szerint a latin-amerikai ország külügyminisztere és moszkvai nagykövete egyaránt azt közölte, hogy Snowden menedékjogot kért Ecuadortól.

Az Egyesült Államok és Oroszország között nincs kiadatási szerződés, Washington ugyanis nem akarta, hogy Moszkva az amerikai területre menekült ellenzékiek kiszolgáltatását kérje tőle. Ha Snowdennek nincs érvényes úti okmánya, akkor Moszkva visszatoloncolhatja abba az országba, amelyből érkezett, vagy abba, amelynek az állampolgára. Orosz részről egyébként korábban nem zárták ki annak lehetőségét, hogy menedékjogot biztosítsanak a titkokat kiszivárogtató informatikusnak, ha ilyenért folyamodik.

Az amerikai igazságügyi minisztériumból származó értesülések szerint egy, a nap folyamán kiadott kommünikével szemben Washington nem szombaton, hanem már péntek este kérte Hongkongtól Snowden kiadatását. A hongkongi hatóságok azonban kiegészítő információkat kértek az amerikaiaktól, és amíg az Egyesült Államokban ezen dolgoztak, Snowden szabad emberként távozott a különleges közigazgatású kínai területről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.