Három vádpontban találták bűnösnek

11 évet kapott sértő Twitter-üzenetek miatt

Tizenegy év börtönbüntetést szabtak ki hétfőn Kuvaitban egy nőre, aki a bíróság megítélése szerint az emírre nézve sértő megjegyzéseket tett közzé a Twitteren.

2013.06.10 18:26MTI

Huda al-Ajmit három vádpontban is bűnösnek találták: a kuvaiti emír megsértése, a rezsim megdöntésére való buzdítás, illetve mobiltelefonjának nem megfelelő használata címén. Az első két vádpont miatt öt-öt évet, a harmadik miatt pedig további egy év szabadságvesztést kapott. A kuvaiti hatóságok tavaly október óta folytatnak hadjáratot az interneten megjelenő ellenzéki hangok ellen. 

A hétfőn kiszabott büntetés az eddigi legsúlyosabb ítélet egy ilyen jellegű ügyben. Huda al-Ajmi, aki határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, az első nő, akit Twitter-bejegyzések miatt ítéltek börtönbüntetésre. Rasíd al-Enezi ellenzéki aktivista január óta ül börtönben, 20 hónapos büntetését tölti az emírt bíráló Twitter-üzenetei miatt. 

Áprilisban első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy ellenzéki vezetőt, volt parlamenti képviselőt az emír megsértéséért. Muszallam al-Barrak egy tavaly októberi ellenzéki tüntetésen gyakorlatilag zsarnoknak nevezte Szabah el-Ahmad al-Szabah kuvaiti emírt. 

Kuvaitban az emír bírálata az állambiztonság elleni támadásnak minősül és akár 5 év szabadságvesztéssel is büntethető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.