"Úgysem élnék öt évnél tovább"

A Twittert választotta a kemoterápia helyett

Lemondott a kezelésekről egy rákos doktornő és úgy döntött, a hátralévő idejét igyekszik maximálisan kiélvezni, tapasztalatait pedig a világhálón osztja meg az olvasókkal.

2013.04.02 12:53ma.hu

Dr. Kate Granger szervezetében 2011 nyarán fedezték fel az első rákos daganatokat, és az orvosként dolgozó nő először bele is vágott a szokásos kezelésbe. Ám öt kemoterápia után úgy döntött, hogy túlságosan is rosszul érezte magát ahhoz, hogy élvezze az életből még azt, ami megadatott neki, és mivel szakemberként úgy véli, nagyon kicsi az esélye, hogy öt évnél tovább húzza, inkább lemondott az általánosan elfogadott terápiáról és igyekszik kihasználni minden percet. Közben pedig a Twitteren osztja meg tapasztalatait, élményeit és legfőképp azt, ahogyan a halálra készül.

Voltak, akik megkérdezték tőle, mennyire gondolja komolyan, hogy a mikroblogon osztja meg a terveit, mire ő annyit válaszolt: "halálosan". "Azt gondoltam, hogy mindenki számára nagyon érdekes lenne, hogy jobban megértsék azokat a tapasztalatokat, amiket én átélek" - magyarázta a 31 éves nő a Daily Telegraphnak. Úgy érzi, hogy a halálról és arról írni, amiken keresztülmegy, olyan, mint hogyha egy szerettével beszélne arról, mit szeretne, és ez nagyon jó dolog. "A pozitív gondolkodás és a humor segít átvészelni a napokat" - tette hozzá.

Persze hangsúlyozza, hogy az első időben egyáltalán nem tartotta viccesnek, ami vele történt és történik, de aztán rájött, hogy ha humorral áll a dolgokhoz, könnyebb elviselni mindent. "A körülöttem lévők közül sokan meg vannak döbbenve a hozzáállásom miatt, de elképesztő, hogy a humor mennyire fertőző és mi mindent képes elrendezni, ahogyan közeledik a vége a számomra" - mondja. Tapasztalatait egyébként nemrég könyvben is kiadta és azt sem titkolja, hogy a betegsége orvosként is jobbá, figyelmesebbé tette őt, ráébresztette a legkisebb dolgok fontosságára is és ezáltal a betegekkel szemben is jóval együttérzőbb tud lenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.