Nincs közük hozzá a születési hibáknak?

Lehet egészséges gyerekük a sugár- és kemoterápián átesetteknek?

A sugár- és kemoterápia, melyet a fiatal rákbeteg páciensek kapnak, nem emeli később utódaiknál a születési hibák kockázatát - állapították meg amerikai és kanadai kutatók.

2011.12.13 12:55MTI

A követéses vizsgálatba 2800 fiatalt vontak be a két országban, akik túlélték gyerekkori daganatos betegségüket.

Lisa Signorello
és csoportja feljegyzett minden adatot, amely a rákot túlélők utódainak, összesen 4700 gyereknek az egészségére vonatkozott.

A babák közül - akik legalább öt évvel a kezelések befejezését követően születtek - csak 129-nél jelentkezett születési rendellenesség.

Ez a kevesebb mint 3 százalékos arány semmivel sem magasabb azokhoz a gyerekekhez képest, akik rákkezelésen át nem esett szülőtől jöttek a világra.

A kutatók az alkalmazott kemoterápiás szerek mennyiségétől és a sugárzás mértékétől is függetlennek találták az utódoknál felbukkanó születési hibák számát.

A tanulmányt a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.