A babát választotta, nem az élet esélyét

Dráma - 18. szülinapja előtt meghalt a tini anyuka: elutasította a kemoterápiát

Kockáztatott és belehalt a rákba az a tizenhét éves amerikai lány, aki inkább vállalta, hogy nem kezelteti magát, csak hogy életet adhasson a gyermekének. A kisfia él, ő azonban nem sokkal élte túl a baba születését.

2011.12.29 14:15ma.hu

Gyönyörű kisfiúnak adott életet 18. születésnapja előtt 1 hónappal egy Idaho állambeli, amerikai tinilány - Jenni Lake azonban már nem válhatott tinédzser anyukává. Miközben a kórházba vitték, magához húzta a nővért és a fülébe suttogta: "Befejeztem, megtettem, amit kellett. A kisbabám biztonságba került..."

A nővér közölte a családdal, mint mondott a lány, miután Jenni szeretteinek rémálma valóra vált: a tini 12 nappal a szülés után meghalt.

Közös fényképükön a törékeny lány szorosan tartja a babát és egy csókot lehel az arcára. Jenni Lake döntése fájóan korai halálához vezetett - a kislány rákos volt, de lemondott a kezelésekről, hogy kihordhassa a gyermekét és az egészséges legyen.

Mire folytathatták volna a terápiát, a rák már túlságosan szétterjedt Jenni testében. Nem lehetett tenni érte semmit.

Jenni és Nathan - Fotó: Facebook/Daily Mail

Csupán 12 nappal élte túl kisfia születését. Az idő egyik felét a kórházban, a másikat otthon töltötte. Szerettei a vele történteket sokkal inkább áldozathozatalnak tekintik, mint tragédiának.

Édesanyja könnyek között, kis unokáját magához húzva mondta: szeretné, ha a kisgyermek mindent tudna az anyukájáról és arról, amit tett.

Jenni furcsa migrénjei 16 éves korában kezdődtek, amikor a Pocatellói középiskolába járt. Orvoshoz vitték, ahol az MRI egy két centiméteres daganatot mutatott ki az agya jobb felén. Salt Lake Citybe került kórházba, ahol a következő vizsgálat arról is bizonyosságot adott, hogy a tumor nagyobb, mint hitték.

2010 októberében végeztek a lányon biopsziát, 5 nappal később astrocytomával diagnosztizálták, annak is a harmadik stádiumával. Három tumorral az agyában és hárommal a gerincén, Jenni esete igen ritka volt, mivel a rák úgy terjedt el teste más pontjaira, hogy nem voltak tünetei.

A lány az orvos szemébe nézett és megkérdezte, meg fog-e halni. A válasz nem volt biztató. Kezelésekkel együtt is csupán 30 százalék esélye volt túlélni a következő 2 évet.

Megdöbbentő módon a tinilány nem tört össze és nem kezdett el sírni. Akkor lett inkább nagyon ideges, amikor megmondták neki, hogy a kezelések után nem lehet anya.

Agresszív kemoterápia és sugárkezelés vette kezdetét, hogy megpróbálják menteni, ami menthető, miközben Jenni betegsége követése céljából rendszeresen videókat rakott fel a Youtube videómegosztó portálra. Szerette volna másokkal is megosztani viszontagságait.

A család szerint a tumor mérete 2011 márciusában csökkenni kezdett. Jenni május elején egy bálba is elment párjával, Nathannel, ahol csinos váll nélküli kék ruhát viselt és közös fotójukon egy kis mosoly is játszik az arcán. A terápia miatt azonban szinte kopasz, és egy csillogó fejdíszt visel.

Nathan Wittmannel Jenni csupán pár héttel azelőtt kezdett el járni, hogy megkapta a lesújtó diagnózist. Csúnya pletykák is keringtek a szerelmespárról - miszerint Nathan csak azért van a lánnyal, mert az rákos. Igyekeztek tudomást sem venni a rosszindulatú megjegyzésekről.

Jenni álma az volt, hogy egy napon éttermet vagy galériát nyit a szerelmével. Nagy rajongója volt a tetoválásoknak és piercingeknek is, az egyik tetoválószalonban nagyon jól ismerték és szinte testvérükként szerették az ott dolgozók. Jenni azonban betegsége előrehaladtával egyre kevesebbet járhatott hozzájuk is.

Májusban aztán komoly hasi panaszokkal került orvoshoz a 17 éves lány: a párja vitte be. Majd amikor hazatért, a család hangos sírásra lett figyelmes. Jenni a saját szobájában ordítozott. Ekkor derült ki, hogy gyermeket vár. A baba tíz hetes.

A kezelése elején megmondták neki, hogy a terápiák után terméketlen lesz, ezért Jenni és a család sem gondolt arra, hogy a fiataloknak védekezniük kellene a teherbeesés ellen.

Jenni - aki a család 8 gyermekéből a harmadik volt -, mindig szeretett volna anya lenni. Eldöntötte, hogy megtartja a babát, 2 nappal azután, hogy értesült a terhességéről.

Fotó: Facebook/Daily Mail

Az orvosok azonban megmondták, hogy ha Jenni terhes, nem folytathatja a kezeléseket. Tisztában kellett lennie azzal, hogy ebben az esetben a tumorok nőhetnek és még kevesebb esélye lesz a túlélésre. Nem volt kérdés, hogy Jenni melyik utat választja.

Ám a család nagyon hitt benne, hogy amint a lány kihordja a gyermeket, folytathatja a kezeléseket. "Azt hiszem, csak reménykedtünk abban, hogy a szülés után tovább kezelhetik őt és jobban lesz" - mondta összetörten Jenni édesanyja.

Jelenleg a kis Chad Michael - aki Jenni, illetve Nathan édesapja után kapta a nevét - felügyeleti joga kizárólagosan az apjáé, és Nathan 51 éves édesanyja segít gondoskodni a babáról.

"Nathan felneveli a kisfiút. Minden alkalommal elviszi Jenni családjához a babát, amikor csak akarják"
- mondta el a nagymama.

Jenni Lake nem mutatta a megbánás jelét egyszer sem a terhessége során. Azután sem, hogy egyre gyengébb lett, és látását is kezdte elveszíteni.

Jenni utolsó szavai is kisfiára vonatkoztak. Azt mondta: "mindig ilyennek fogom őt látni."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.