Gombás omlettel megelőzhető a halálos kór?

Meséltek a rákosok körmei - ezt együk hasnyálmirigyrák ellen

Az alattomos hasnyálmirigyrák az abban szenvedők 80 százalékát megöli, egy évvel a diagnózis felállítása után - szakemberek szerint bizonyos nyomelemekkel csökkenthetjük kialakulásának kockázatát.

2011.12.21 08:15ma.hu

A szelén és a nikkel nyomelemek nagy mennyisége segíthet csökkenteni a halálos hasnyálmirigyrák kialakulásának valószínűségét - állapította meg egy új tanulmány.

Ezek a nyomelemek több ételben is előfordulnak, így hatékony megoldást jelenthetnek a betegség elleni védekezésben.

A hasnyálmirigyrákot sajnos általában már előrehaladott szakaszban diagnosztizálják, és megöli a betegek 80 százalékát - csupán 5 százalékuk él még a diagnózis után öt évvel is.

A Gut című folyóiratban közzétett tanulmány azokra a betegekre koncentrált, akik a betegség leggyakoribb formájában szenvednek: az exokrin hasnyálmirigy-rákban.

Arra jutottak, hogy míg a szelén és a nikkel magas szintje csökkenti a kór kockázatát, az ólom-, arzén és a kadmium hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

A nikkel befolyásolja a vas mennyiségét a szervezetben, melyet az ember ételekből fel tud venni és hozzájárul a vörös vérsejtek termelődéséhez. Kiváló forrása a lencse, zab és a dió is.

A szelén fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében és megelőzi a sejtek és szövetek károsodását. Remek forrásai lehetnek a dió, a kenyér, hal, hús és tojás. Az embereknek elegendő mennyiséget kellene fogyasztaniuk ezekből.

A kutatók úgy jöttek rá minderre, hogy összehasonlították 118 hasnyálmirigyrákban szenvedő beteg körmeiben található nyomelem-mennyiséget 399 kórházi betegével, akik nem voltak rákosak.

Ennek során kiderült, hogy bizonyos nyomelemek szintje jóval magasabb-, illetve alacsonyabb, mint a rákkal nem küzdő embereknél. A magas arzén- és kadmiumtartalmú körmök tulajdonosainak csaknem 3,5-ször nagyobb esélye volt a rákra, mint akinél ezek a nyomelemek alacsonyabb szinten voltak.

A nagyon magas nyomelem-szinttel bíró betegeknél 6-szor akkora volt a kór kialakulásának valószínűsége! Akiknél azonban a szelén- és nikkel magas szintjét tapasztalták, 33-95 százalékkal kevesebb esélyük volt arra, hogy betegek legyenek, az alacsonyabb szelén- és nikkelszinttel bírókkal szemben.

A nikkelben gazdag ételek közé tartozik a spárga, a bab, gomba, körte, zöldborsó és a tea. A szelént a brazil dió, a napraforgómag, tojás, az olajos hal, mint például tonhal és a szardínia tartalmazza.

A kadmium például a dohányban található meg nagy mennyiségben - tehát a dohányzás sokban hozzájárul a betegség kialakulásához.

Így tehát igen jó receptnek tűnik reggelente a szelénben gazdag tojást és a nikkelt tartalmazó gombát összekeverni omlettnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.