Akut hasnyálmirigy-gyulladás, már kevéstől is...

Fél deci égetett szesszel is begyulladunk

Már csupán egy fél deci égetett szesz elfogyasztásával is jelentősen növelhetjük az akut hasnyálmirigy-gyulladás (orvosi szóval pankreatitisz) kialakulásának esélyeit.

2011.08.11 19:00medipress.hu

Valószínű, hogy az égetett szeszekben olyan hatóanyagok találhatók, amelyek elősegíthetik a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulását, a bornak és a sörnek azonban nincs hasonló hatása a British Journal of Surgery (BJS) online kiadásában megjelent kutatás szerint.

A svéd Karolinska Intézet szakértői 84 601, 46 és 84 év közötti önkéntes egészségügyi állapotát kísérték figyelemmel 10 éven keresztül. A kutatás ideje alatt 513 embernél alakult ki akut pankreatitisz.

"Az akut hasnyálmirigy-gyulladásra való hajlam minden egyes elfogyasztott adag (4cl) égetett szesz után 10 százalékkal nőtt" - nyilatkozta Dr. Omid Sadr-Azodi.

"Húsz cl önmagában vagy keverve elfogyasztott égetett szesz tehát 52 százalékkal növelte a pankreatitisz kialakulásának esélyét. Hasonló mennyiségű sör vagy bor elfogyasztása azonban úgy tűnik, nincs hatással a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulására."


Az eredmények szerint az esetek 56 százalékában volt az akut hasnyálmirigy-gyulladás alkoholos vagy ismeretlen eredetű (az esetek 66 százalékában férfiaknál), míg 44 százalékban epekő eredetű (48 százalékban férfiak esetében). A betegek átlagéletkora 64 év volt.

Az egyszeri alkoholfogyasztás minden esetben a fiatal férfiaknál volt a legmagasabb. "Az alkohol lebomlásánál oxidatív stressz keletkezik, ami károsíthatja a hasnyálmirigy szöveteit" - magyarázta Dr. Sadr-Azodi.

"Ugyanakkor amint láthattuk, az alkohol önmagában nem felelős a hasnyálmirigy-gyulladásért, az égetett szeszekben lévő más hatóanyagok is okolhatók a rizikó növeléséért."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.