Hetekig tartó ostrom után

A szír hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta Kuszeirt

A szír kormányerők teljes ellenőrzésük alá vonták a stratégiai fontosságú Kuszeir városát, a libanoni határ közelében fekvő város három hete tartó ostroma után.

2013.06.05 08:33MTI

"A mi hősies fegyveres erőnk helyreállította a biztonságot és a stabilitást egész Kuszeirben" - szólt az állami tévében beolvasott győzelmi jelentés. 

A híradás szerint a szíriai hadsereg előzőleg megölt sok "terroristát", és sokakat elfogott.

A város elleni döntő támadás hajnalban kezdődött, és a kormányerők felszámolták a fegyveres felkelők maradék ellenállási gócait. Jelenleg tűzszerészek tisztítják meg az aknáktól a város utcáit és épületeit, hogy visszatérhessenek a város lakói. 

Egy regionális tévécsatorna felvételén az látható, hogy a kormánykatonák Bassár el-Aszad szíriai elnök portréjával ellátott szíriai zászlókat tűznek ki az utcákon lévő törmelékhalmokra. A felkelők egyik szóvivője azt közölte az al-Dzsazíra arab hírtelevízióval, hogy elvesztették ugyan a várost, de még küzdenek érte.
 
Az egyik libanoni tévé helyszínen tartózkodó tudósítója élő bejelentkezésében viszont azt mondta, hogy nincs nyoma harcnak Kuszeirben. Kuszeir egy éve került a felkelők kezére, és a kormányerők három hete kezdték meg a lázadók fellegvárának számító város elleni ostromot. Segítségükre volt a Hezbollah síita libanoni szervezet mintegy kétezer harcosa. 

A Damaszkuszt az ország tengerpartjával összekötő úton, a libanoni határ közelében fekvő városnak mintegy 20 ezer lakosa volt a polgárháború kitörése előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.