Rendőrök vs. hívek

Betiltott kongresszus miatti összecsapások Tunéziában

Rendőrökkel csaptak össze Tunéziában az Anszar as-Saría nevű szalafista szervezet hívei két városban is, azok után, hogy a kormány betiltotta éves kongresszusukat.

2013.05.19 16:33MTI

Tizenöt ember megsérült, köztük 11 rendőr. Egy tüntetőt és egy rendőrt súlyos állapotban kellett kórházba szállítani - közölte a belügyminisztérium. 

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet nyíltan támogató mozgalom el-Kairuán városában akarta megrendezni nagygyűlését, amit a rendfenntartó erők nagy létszámban kivezényelt egységei megakadályoztak. A szervezet vezetése ezért Tunisz egyik nyugati elővárosába hívta a küldötteket. 

El-Kairuánban és Ettadamenben a tiltakozók kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A hatóságok páncélozott járműveket és katonákkal teli teherautókat vezényeltek ezekre a helyszínekre, hogy a tömeget feloszlassák. Tizenöt ember megsérült, köztük 11 rendőr. Egyes helyeken a szalafisták útakadályokat emeltek és autógumikat égettek. 

A főváros központjától 15 kilométerre nyugatra fekvő Ettadamen a szalafisták egyik fellegvára. Itt a múlt héten ugyancsak összecsapások voltak az iszlamisták és a rendőrök között. 

A hatóságok ugyanis előzőleg betiltották sátrak felállítását, amelyekben a szalafisták eszméiket akarták terjeszteni. Az Anszar as-Saría a legradikálisabb csoport, amely azután alakult meg az észak-afrikai országban, hogy 2011-ben elűzték a hatalomból Zin el-Abidin Ben Ali elnököt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.