Tunézia politikai zsákutcába jutott

Agyonlőttek egy ellenzéki vezetőt Tunéziában

Agyonlőtték Sokri Belaidot, az Egyesült Demokratikus Nacionalista Párt nevű tunéziai ellenzéki formáció főtitkárát szerda reggel Tuniszban, amikor távozott otthonából.

2013.02.06 12:37MTI

A gyilkosságot terrorcselekménynek nevezte és elítélte az ország kormányfője, valamint elnöke is.
   
A lelőtt politikus testvére, Abdel-Madzsid Belaid az iszlamista en-Nahdát (Újjászületés), a kormánykoalíció legerősebb pártját vádolta a gyilkossággal.
   
"Az en-Nahda vezetőjét, Rasid Gannusit vádolom a fivérem meggyilkoltatásával" – mondta Belaid.
   
Hamid Dzsebali kormányfő (en-Nahda) elítélte az egész Tunézia ellen irányuló "terrorcselekményt".
   
"Ez nem csak Belaid, de egész Tunézia elleni bűncselekmény, terrorcselekmény" – mondta a kormányfő a Mosaique FM kereskedelmi rádióban.
   
"A tunéziai nép nem szokott hozzá az ilyen dolgokhoz, ez súlyos fordulat (…), mindnyájunk feladata, a népé és a kormányé egyaránt, hogy ne essünk a bűnöző csapdájába, aki zavart akar kelteni országunkban" – mondta a kormányfő. Hozzátette: Belaidot három lövéssel ölte meg egy burnuszra emlékeztető öltözéket viselő férfi.
   
Az en-Nahda elítélte "az ország destabilizálását célzó aljas bűncselekményt".
   
A belügyminisztérium épületénél, Tunisz belvárosában százak tüntettek a gyilkosság miatt. A kórház előtt, ahová az áldozatot a merénylet után szállították, és ahol meghalt, szintén tömeg gyűlt össze, az en-Nahdát vádolva és új forradalmat követelve. Több ezres tüntetést tartottak Szidi Búzidban, a két évvel ezelőtti arab tavasz egyik "bölcsőjénél" is.
   
Sokri Belaid, a baloldali ellenzék ismert alakja, és a jelenlegi kormány határozott bírálója volt, csatlakozott a jelenlegi hatalom leváltására készülő Népi Front nevű pártszövetséghez, s annak egyik vezető tagja lett.
   
Hamma Hammani, a Népi Front vezetője az országot anarchiába süllyeszteni kívánó pártok művének nevezte a gyilkosságot.
   
Monszef Marzuki államfő a gyilkosság hírére lemondta részvételét az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) kairói csúcstalálkozóján, és bejelentette, hogy Strasbourgból egyenesen visszautazik Tunéziába. Az elnök az Európai Parlament plenáris ülésének helyszínén szólva aljas gyilkosságnak nevezte a történteket.
   
Az észak-afrikai országban az utóbbi hónapokban gyakorivá váltak az erőszakos cselekmények. Több ellenzéki párt és egyes szakszervezetek vezetője az iszlamista Forradalom Védelmének Ligáját vádolták az összecsapások, valamint az ellenzékiek és az irodáik elleni támadások összehangolásával.

Tunézia politikai zsákutcába jutott: az új alkotmány elfogadásához szükséges kompromisszum híján nem tudják kiírni az új választásokat, és súlyos válságba került az en-Nahda is, mert a koalícióbeli szövetségesei az iszlamista miniszterek visszahívását követelik egyes tárcák éléről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.