Libanoni bankszámlán volt

Tunézia 29 millió dollárt kapott vissza Ben Ali családjának zárolt vagyonából

Tunézia 28,8 millió dollárt kapott vissza csütörtökön Zin el-Abidin ben Ali, a két évvel ezelőtt megdöntött elnök családjának zárolt vagyonából.

2013.04.11 16:19MTI

A TAP hivatalos hírügynökség tájékoztatása szerint az összegről szóló csekket az ENSZ különmegbízottja adta át Monszef Markúzi köztársasági elnöknek. A pénz egy libanoni bankszámlán volt Zin el-Abidin ben Ali feleségének a nevén. 

A helyi sajtó szerint Ben Ali és a környezetében levő személyek dollármilliárdokhoz jutottak hozzá korrupció útján, amíg hatalmon voltak, ezeknek a pénzeknek a sorsa ismeretlen. 

A súlyos gazdasági problémákkal, magas munkanélküliséggel küzdő Tunézia iszlamista vezetésű új kormányára nagy nyomás nehezedik amiatt, hogy szerezze vissza a 2011-es forradalommal a hatalomból 23 év után elűzött Ben Ali és családjának zárolt vagyonát.
 
A mostani csaknem 29 millió dollár az első ilyen eredetű visszaszerzett összeg, más számlákhoz eddig nem tudtak hozzáférni különféle jogi és politikai nehézségek miatt. Tavaly novemberben az Európai Unió irányelvet fogadott el arról, hogy visszaadják Tunéziának és Egyiptomnak volt vezetőiknek az arab tavasz idején az EU tagországaiban befagyasztott vagyonát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.