Súlyos belpolitikai válság

Lemondott a tunéziai miniszterelnök

A több mint két hete tartó súlyos belpolitikai válság nyomán kedden bejelentette lemondását Hamadi Dzsebali tunéziai miniszterelnök.

2013.02.19 20:06MTI

Dzsebali televíziós nyilatkozatában azzal indokolta lépését, hogy kudarcot vallott egy új, párton kívüli szakértőkből álló kormány megalakítására tett kísérlete.
   
Tunéziában azután törtek felszínre ismét az ellentétek a nyugati stílusú plurális demokrácia hívei és az iszlamisták között, hogy a hónap elején meggyilkolták Sokri Beladi baloldali ellenzéki vezetőt.
   
A gyilkosságot követően az országban heves tüntetések kezdődtek. Beladi temetése február 8-án több százezres kormányellenes megmozdulásba csapott át, amire az iszlamista kormányzó párt, az en-Nahda hívei ellentüntetéssel válaszoltak.
   
Hamadi Dzsebali miniszterelnök szakértői kormányalakítási törekvéseit saját pártja sem támogatta. Az iszlamisták azt hangoztatták, hogy Dzsebali önhatalmúlag kezdeményezte egy párton kívüliekből álló kabinet felállítását, és úgy vélekedtek, hogy Tunéziában nem jöhet létre kormány politikusok nélkül.
    
A Dzsebali által vezetett koalíció fő ereje az en-Nahda volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.