Az új kormány előtt nehéz feladat áll

Larajed átadta a tunéziai elnöknek az új kabinet névsorát

A kormányalakítással megbízott Ali Larajed volt belügyminiszter pénteken átadta Monszef Marzúki tunéziai elnöknek az új kabinet névsorát.

2013.03.08 18:47MTI

 Az új kormányt a leköszönő kormánykoalíció pártjainak képviselői, valamint több független alkotja. Az iszlamista Larajed megígérte, hogy az általa vezetett kabinet a választások után, 2013 végén leköszön tisztségéről. A televíziónak nyilatkozva kijelentette: azzal számol, hogy a kormány összetétele elnyeri majd a parlamenti képviselők bizalmát.
   
Az en-Nahda (Újjászületés) iszlamista pártnak és két világi szövetségesének, a balközép Kongresszus a Köztársaságért (CPR) nevű formációnak, Marzúki pártjának és a szociáldemokrata el-Takattolnak 109-nél több képviselői helye van a 217 fős alkotmányozó nemzetgyűlésben, azaz megvan a kormány jóváhagyásához szükséges többsége.
   
Larajed hangsúlyozta: kormánya legfeljebb 2013 végéig lesz hivatalban, sejtetve, hogy addigra elfogadhatják az alkotmányt és a forradalom 3. évfordulója, 2014 januárja előtt megtarthatják a parlamenti és az elnökválasztást.
   
A parlament rendkívüli ülését három napon belül össze kell hívni, hogy szavazzon a kormányról.
   
A belügyi, a külügyi, a védelmi és az igazságügyi tárcákat függetlenek kapták. Az iszlamista párt még februárban bejelentette, hogy enged partnerei és az ellenzék erre vonatkozó követelésének.
   
Az új kormány előtt nehéz feladat áll: az ország kivezetése a politikai zsákutcából. Az alkotmányozó nemzetgyűlésnek kétharmados többséggel el kell fogadnia az ország alkotmányát, és megnyitni az utat a választások előtt. Márpedig az en-Nahda mindeddig nem tudott – még szövetségeseivel sem – kompromisszumot kötni az új alaptörvény szövegéről.
   
Az országot továbbra is az 2011-es forradalmat kiváltó szociális gondok, munkanélküliség, szegénység sújtja.
   
Tunézia ráadásul nehezen tudja megfékezni a erőszakos radikális iszlamista csoportok megjelenését, amelyek a hatóságok szerint a Sokri Belaid ellenzéki politikus elleni február 6-i merénylet mögött álltak. A Hamadi Dzsebali kormányának bukásához vezető gyilkosság körülményeit máig sem tisztázták teljes egészében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.