Vietnam

Röplapterjesztésért börtönbüntetésre ítéltek két diákot

Egy vietnami bíróság hat, illetve nyolc év börtönbüntetésre ítélt csütörtökön két diákot röplapok terjesztéséért, amelyeken Kína elleni tiltakozásra szólították fel honfitársaikat.

2013.05.16 14:16MTI

Nguyen Thanh Luong ügyvéd közölte, hogy Nguyen Phuong Uyent hat, míg Dinh Nguyen Khát nyolc évre ítélték egy egynapos tárgyalás végén. Tavaly októberben tartóztatták le őket Ho Si Minh-városban, ahol röplapokat terjesztettek, tiltakozásra buzdítva Kína területi követelései ellen a Dél-kínai-tengeren.
   
Az ügyvéd szerint a diákok "hazafiságukat akarták demonstrálni, nem állt szándékukban a kormány elleni tiltakozás".
   
A vietnami társadalom Kína elleni haragja nehéz helyzetbe hozza Hanoit, amely nem engedheti meg magának, hogy elidegenítse magától hatalmas, szintén kommunista rendszerű szomszédját.
   
Ez volt a legutóbbi ítélet abban a leszámolássorozatban, amelyet a tekintélyelvű, egypártrendszerű délkelet-ázsiai ország a belső ellenzék ellen egy ideje folytat.
   
Másként gondolkodók és bloggerek tucatjai kerültek börtönbe a megtorló kampányban. Februárban felforgatás vádjával súlyos börtönbüntetésre ítélték egy csoport 22 aktivistáját, előzőleg, két januári perben pedig 14 másként gondolkodót ítéltek ugyancsak többéves börtönre hasonló vádak alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.