Felerősödött a nőkereskedelem

Olcsón adják a vietnámi nőket Kínában

A kínai közbiztonsági minisztérium egyik vezetője elismerte: egyre több délkelet-ázsiai nő kerül illegálisan Kínába, ahol eladják őket falusiaknak, vagy prostitúcióra kényszerítik őket.

2011.12.03 09:29MTI

A China Daily című, angol nyelvű napilap szombati számában megjelent nyilatkozatban Csen Si-csü (Chen Shiqu), az embercsempészet elleni osztály igazgatója konkrét adat nélkül kijelentette, hogy "minden kétséget kizáróan növekszik a Kínába illegálisan bejutó külföldi nők száma".
   
Az érintett nők általában Vietnám, Laosz és Mianmar szegény vidékeiről származnak, és az embercsempészek gyakran azzal az ígérettel csalogatják őket Kínába, hogy jól fizető állást kapnak, vagy gazdag kínaival köthetnek házasságot.
   
"Az áldozatokat gyakran eladják, mint feleséget Kína falusi körzeteiben helyi lakosoknak, vagy arra kényszerítik őket, hogy szexuális szolgáltatásokat nyújtsanak a part- vagy határ menti térségek, így Kuangtung (Guangdong, Kanton), Kuanghszi (Guangxi) és Jünnan (Yunnan) tartomány illegális bordélyházaiban" - mondta el Csen Si-csü.
   
A Jünnan tartományban fekvő, Mianmarral határos Zsujli (Ruili) város egyik vezetője a China Daily kérdésére elmondta, hogy az ár 20.000 és 50.000 jüan, azaz 2350 és 5870 euró között mozog, az adott nő állampolgárságától és külsejétől függően. Némelyik délkelet-ázsiai asszonyt néha olyan messzi vidékre hurcolják el és adják el, mint a Pekinget övező Hopej (Hebei) tartomány. A rendőrség 2009 óta 206 ilyen nőt "szabadított ki".
   
Kínában, vidéken a hagyomány szerint a vőlegény családjának jelentős hozományt kell fizetnie a menyasszonyért. Gyakran előfordul, hogy a kevésbé tehetősek kisebb költséggel szegény térségekben élő nőket vesznek feleségül. Ezeket a nőket sokszor embercsempészek hajtják fel: szülőföldjükön "megvásárolják", majd jó haszonnal "újra eladják" őket.
   
Kínában több a férfi, mint a nő. A népesedési politika káros - a lánymagzatok gyakori elhajtásának - következményeként minden 100 kislányra 118,1 kisfiú jut születéskor, miközben a természetes arány minden százra százöt lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.