Szakmai csereprogram

Kínai hadihajót fogadtak Vietnámban

Ho Chi Minh város kikötőjébe még hétfőn befutott a kínai haditengerészet egy hajója, miközben Vietnám folytatja egyhetes tengeri gyakorlatát az Egyesült Államokkal.

2012.04.25 14:48MTI

A kínai hadihajó szakmai csereprogram keretében a tapasztaltok kölcsönös megosztásának céljával tartózkodik három napig a dél-vietnámi kikötőben, a baráti kapcsolatok megerősítése jegyében - adta tudtul a hivatalos vietnámi hírügynökség.
   
A középső országrész tengerparti városánál, Danangnál szintén hétfőtől nem harcászati jellegű tevékenységet gyakorolnak vietnámi és amerikai katonák. Jelentések szerint ez például magába foglalja a Chafee rakétás romboló fedélzetén folytatott katasztrófavédelmi gyakorlatot. Az egyhetes eseményen mintegy 1400 amerikai katona vesz részt.
   
Hanoi kedden - válaszul arra, hogy Kína meghirdette a dél-kínai-tengeri szigetek kiterjedt védelmének programját - megerősítette, hogy vitathatatlan szuverenitással rendelkezik a Paracel- és Spratly-szigetek felett. A terv "súlyosan sérti Vietnám szuverenitását a két szigetcsoport fölött", s Kínának "azonnal le kell állítania" ilyen irányú erőfeszítéseit - hangoztatta Luong Thanh Nghi külügyi szóvivő.
   
A Dél-kínai-tenger két nagyobb szigetcsoportja felett Vietnam és Kína teljes szuverenitást követel magának. A vitatott hovatartozású szigetek közül jelenleg Vietnam tartja a legtöbbet ellenőrzése alatt. Környékükön jelentős földgáz- és kőolajkészleteket sejtenek, a környező vizek gazdagok halban.
   
Kína a vele vitában álló országoknak - különösen is Vietnámnak és a Fülöp-szigeteknek - a kétoldalú tárgyalásokat ajánlja, ám az összeütközések a térségben egyre gyakoribbak.
   
Jelenleg a régió vizein második hete tart hadgyakorlatot a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok, míg a Sárga-tengeren a héten kezdte egyhetes közös haditengerészeti gyakorlatát Kína és Oroszország.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.