Kiszabadították a legénységet a kalózok fogságából

Iráni hadihajók segítettek a kínaiakon

Iráni hadihajók közreműködésével kiszabadították annak a kínai hajónak a legénységét, amelyet péntek reggel ejtettek fogságba szomáliai kalózok az Ománi-öbölben.

2012.04.07 08:40MTI

A nankingi Ocean Shipping vállalat Panamában bejegyzett Hszianghuamen (Xianghuamen) nevű teherhajójának 28 fős kínai legénysége szabad, a hajó motorja sérült, annak javítása folyamatban van - tájékoztatott Kína teheráni nagykövetsége.
   
A jelentés szerint a támadás a dél-iráni Csabahar kikötő közelében történt. Kilenc szomáliai kalóz kapaszkodott fel a szállítóhajóra létrákon, majd a fedélzeten lövéseket adtak le.
   
A hajó Sanghajból indult, és Szingapúr érintésével a délnyugat-iráni, Homeini imám nevét viselő kikötőbe tartott, s körülbelül 300 kilométerre volt úti céljától, amikor a kalóztámadás érte.
   
Peking nyomban sürgette Teheránt, hogy intézkedjen. Irán a haditengerészet két hajóját küldte a Hszianghuamen nyomába. Ezek felszólították a kalózokat arra, hogy adják meg magukat, akik később a tengerbe dobták a fegyvereiket - derül ki a hírügynökségi összefoglalóból.
   
Az elrabolt hajó - motorjának megjavítása után - a legközelebbi, alig több mint 100 kilométerre lévő iráni kikötőbe, Gaskba fog befutni.
   
A támadás helyszíne közel volt a Hormuzi-szoroshoz, amely az Ománi-öböl és a Perzsa-öböl között helyezkedik el, és stratégiailag rendkívül fontos, mivel a világon értékesített kőolajnak körülbelül az egyötöde, a tengeren szállítottnak mintegy 35 százaléka halad itt át. A kínai kőolajimport csaknem 14 százaléka származik Iránból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.