Hatóságilag korlátozzák a nitrittartalmát

Bekeményít Kína: ehető a madárfészek, de csak jól megmosva

Határértéket állapítottak meg Kínában az ehető madárfészkek nitrittartalmát illetően, miután több malajziai importtermékben túlságosan sok vegyszermaradványt találtak; a nitrit nagy mennyiségben akár halálos méreggé is válhat.

2012.04.06 07:29MTI

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön bejelentése szerint az ehető madárfészek kilogrammja nem tartalmazhat 30 milligrammnál több nitritet. Ugyanez a határérték érvényes a sertéshústermékekre is Kínában. Kínai és malajziai élelmiszerkutatók közös tanulmánya azt állapította meg, e korlátozás betartásával rendkívül alacsony az esélye annak, hogy a madárfészkek fogyasztása egészségi károsodást okoz.

A kínai egészségügyi tárca hangsúlyozta, hogy az étkezési madárfészkek feldolgozása során mesterségesen nem dúsíthatják fel a nitrit mennyiségét. Ez szigorú büntetéssel járó bűncselekmény - állapítja meg a közlemény.

A szakértők szerint az ehető madárfészek természetes formájában is tartalmaz nitritet, de vízzel történő tisztítással ennek mértéke jelentősen csökkenthető. Az ehető madárfészek ázsiai nők széles körében népszerű, igen drága, gyógyhatásúnak ismert termék, amelyet főleg szépségápolási céllal, elsősorban a bőrre gyakorolt vélt kedvező hatása miatt fogyasztanak.

Egyes fajtáiról elterjedt, hogy gazdagok tápanyagokban, erősítik az immunrendszert. Többnyire leves formájában kerül az asztalra.

A különleges csemege, vagyis a yan wo, ami szó szerint fecskefészket jelent, Kínában több száz éve a menü része, de Ázsián kívül keresett például az Egyesült Államokban is. Malajzia a világ legnagyobb exportőre, és 95 százalékban a kínai piacra szállít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.