Pletyka ellen oltana a kommunista rezsim

Kína - "A katonák ne figyeljenek az internetre!"

A kínai hadsereg lapja felszólította a katonákat, hagyják figyelmen kívül az interneten terjedő pletykákat és vértezzék fel magukat az "ideológiai küzdelemre".

2012.04.06 18:59MTI

A The Guardian című brit napilap szerint a felszólítás nyilvánvalóan összefügg egy állítólagos katonai hatalomátvételi kísérletről a közelmúltban felröppent híresztelésekkel.
   
A kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) lapja címoldalas kommentárjában nem tett említést azokról a pletykákról, amelyek egy elvetélt puccskísérletről és a vezetésen belüli hatalmi harcokról az elmúlt hetekben terjedtek el a számítógépes világhálón, miután leváltották Csungking város nagyhatalmú párttitkárát, aki a The Guardian szerint nagyon szeretett volna bekerülni az idén átalakítandó kínai központi vezetésbe.
   
A kínai lap azonban - a The Guardian szerint Peking idegességét jelezve - kétséget sem hagyott afelől, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezetése szeretné "beoltani" a katonákat a pletykák ellen, amelyek megtépázhatják Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő, pártfőtitkár, a Központi Katonai Bizottság elnöke tekintélyét.
   
A kommentár megjelenése előtt más jelek is utaltak arra, hogy a párt szeretné megerősíteni ellenőrzését a közvélemény felett.
   
A hatóságok március végén ideiglenesen bezárattak 16 kínai weboldalt és őrizetbe vettek hat embert, akiket azzal vádoltak, hogy szokatlan katonai mozgásokról és a pekingi biztonsági helyzetről terjesztettek rémhíreket.
   
A Kínai Kommunista Párt idén tartja 18. kongresszusát, amelyen Hu és bizalmi emberei várhatóan visszavonulnak, s a pekingi vezetés számára most nagyon fontos a belpolitikai stabilitás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.