Kártérítést várnak

A kínai cégek még nem térnek vissza Líbiába

A kínai cégek egyelőre nem térnek vissza Líbiába, mert még mindig nem kezdődtek meg a tárgyalások, amelyeken e cégek kártérítési igényét rendeznék a tavalyi harcokban őket ért veszteségekért.

2012.04.05 08:59MTI

A  China Daily (CD) című napilap összeállításában a líbiai nagykövetség megerősítette: a tripoli kormány már létrehozott több műszaki bizottságot, hogy felmérjék a beruházók kárát.
   
Az idézett diplomata hangoztatta, hogy az eljárást a törvényeknek és a korábban megkötött szerződéseknek megfelelően fogják lebonyolítani. Úgy véli, a kínai vállalatok érdekei nem fognak sérülni. Mint mondta, júniusban új kormánya lesz az országnak, s attól kezdve Líbia biztonságosabb lesz.
   
Kínának nincsenek közvetlen tőkebefektetései Líbiában, de vállalatai mintegy 50 beruházásban, elsősorban építkezésiekben érdekeltek, amelyek értéke 15,8 milliárd dollár. Többségük már kész, vagy közel áll a befejezéshez, de a harcokban tüzérségi támadások érték őket.
   
Probléma az is, hogy a kínai vállalatok többsége nem mérte fel kellőképpen a kockázatokat, és nem kötött biztosítást a katasztrófák, rendkívüli események esetére - derül ki az egyik érintett nagyvállalat menedzserének nyilatkozatából. A Sinomach négyezer lakás felépítésére kötött szerződést, s a kínai biztosítótársaságtól már kapott kártérítést.
   
Kína tavaly, már a Kadhafi-ellenes tüntetések idején több mint 35 ezer dolgozóját evakuálta az észak-afrikai országból. Túlnyomó részük építőmunkás vagy mérnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.