Közös fertőtlenítésbe kezdenek

Túl későn - túl kevés: máig pusztít az amerikai vegyszer Vietnamban

A Vietnami Háború immár 35 éve befejeződött, de az amerikaiak által bevetett Agent Orange mind a mai napig szedi áldozatait.

2012.08.10 13:54Konrád - ma.hu

Az USA hadserege azért használta az “ügynököt”, hogy elpusztítsák a vietkong gerilláit elrejtő esőerdő lombkoronáját. De csak 51 évvel az első permetezés után hajlandó Washington elismerni, milyen rettenetes károkat okozott az Agent Orange a vietnami ökoszisztémában és az ott lakók egészségében.

A két ország most először indít közös mentesítő akciót a Danang Nemzetközi Repülőtér egy részén, ami egyike a turisták által leggyakrabban látogatott helyeknek. A halálos lomb-pusztító vegyszer hordóit éppen a Danang légi bázison tárolták, innen szálltak fel az amerikai bombázók, hogy a kommunista harcosokat rejtő dzsungelt permetezzék vele. A háború 10 éve alatt az USA 53 millió litert öntött bele a vietnami erdőkbe.

Az amerikai kormány most 41 millió dollárt csoportosít át a mentesítési projektre, aminek célja 73.000 köbméter föld megtisztítása 2016-ig. Ezt állítja legalábbis a Vietnamban hatalmon lévő kommunista párt, ugyanakkor még mindig napirenden van az egészségügyi kártérítés, ami mind a mai napig az egyik legnagyobb vitás kérdés Washington és Hanoi között.

Az USA nem volt hajlandó elismerni, hogy az Agent Orange több évvel a háború vége után is komoly gondokat okozott még a saját veteránjainak is, mondja Jeanne Mirer a Demokratikus Ügyvédek Nemzetközi Szövetségének elnöke. Az 1994-es normalizációig az USA hallani sem akart arról, hogy segítsen Vietnam újjáépítésében. Évtizedek óta mormolják a tagadás mantráját: az USA nem követett el semmi rosszat, nem hiszik, hogy bármi gond lenne, vagy bármikor is bármi probléma lett volna.

Hogy most miért változott meg a helyzet? Nos nem etikai, hanem üzleti kérdésből - véli Ted Rall szakértő. Ahogy Kína elkezdte kiterjeszteni befolyását Vietnamra, a jó kapcsolat az indokínai országgal egyre fontosabbá vált Washington számára is. Tehát a külügy a mostani akciót nyilván jó lehetőségnek tartja, hogy jobbá tegye a viszonyt Vietnammal, ezáltal több lehetőséget teremtve az amerikai üzleti kapcsolatok kiépítésére. De ez az egész több mint fél évszázaddal az események után történik, amikorra azok, akikre komoly hatással volt a vegyszer, úgyis meghaltak volna korukból adódóan.

Rall nézetén van a vietnami veterán Bill Hackwell, az ANSWER Coalition szervezője, aki szerint Washingtont nem humanitárius indokok vezetik. “Ha megnézzük az időzítést, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy aggódnak és magukhoz akarják édesgetni Vietnamot - méghozzá Kína, a világ egyik növekvő szuperhatalmának növekvő befolyása miatt.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.