A csoport vezetője életfogytiglant kapott

Vietnamban 22 embert ítéltek súlyos börtönbüntetésre felforgatásért

"Felforgatás vádjával" súlyos börtönbüntetésre ítélték hétfőn Vietnamban egy kevéssé ismert szervezet 22 aktivistáját - közölte az elítéltek egyikének ügyvédje.

2013.02.04 09:06MTI

Az ügyben eljáró Phu Yen tartománybeli bíróság a csoport vezetőjét életfogytiglani elzárásra ítélte, 21 társát pedig 10-től 17 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta - mondta el Nguyen Huong Que hivatalból kirendelt ügyvéd, aki szerint a bíróság előtt valamennyi vádlott bűnösnek vallotta magát, a kiszabott büntetések pedig arányosak az aktivisták által elkövetett bűncselekményekkel.

A vádlottakat "a népi kormányzat megdöntésére irányuló tevékenység" miatt vonták felelősségre. Ezt a vádpontot hozzák fel legtöbbször a kommunista országban a másként gondolkodók ellen. A vádlottak számát tekintve ez volt az elmúlt évek legnagyobb hasonló eljárása.

A hivatalos média értesülései szerint a csoportot egy bizonyos Phan Van Thu vezette 2003-tól egészen 2012. februári őrizetbe vételéig. A Phu Yen tartomány egyik dombjának nevét viselő csoport, az úgynevezett Bia Son Törvényi és Közügyi Tanács kevéssé ismert Vietnamban. Hálózatuk, amelynek az AVI hivatalos vietnami hírügynökség szerint mintegy 300 tagja volt az ország középső és déli részének több városában, megpróbálta "megrendíteni az embereknek a pártba és az államba vetett bizalmát, és nyugtalanságot igyekezett kelteni a fennálló rendszerrel kapcsolatban".

Vietnamban másképp gondolkodók és bloggerek tucatjai kerültek börtönbe a hatalom legutóbbi megtorló kampányában. Két előző, januári perben 14 másként gondolkodót, bloggert és diákot ítéltek súlyos börtönbüntetésre feltétezett felforgató tevékenység miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.