Rendkívül magas számú kivégzés

Vietnam kivégzésre alkalmas méreganyag saját gyártásába kezd

Vietnam maga fogja előállítani a halálra ítéltek kivégzéséhez használatos méreganyagot, miután az európai uniós gyógyszergyárak leállították ilyen célra is felhasznált termékeik szállítását az indokínai országba.

2013.01.24 09:26MTI

Az uniós gyógyszeripari cégek a halálos ítéletekkel kapcsolatos vietnami gyakorlat, a kivégzések rendkívül magas száma elleni tiltakozásul folyamodtak a szállítások leállításához.
   
Vietnam 2011-ben szüntette be a golyó általi kivégzéseket abból a megfontolásból, hogy az eljárás súlyos lelki megrázkódtatás okoz a kivégzéseket végrehajtó lövészeknek. Tavaly viszont e döntésnek a folyományaként - a kormány közlése szerint - nem hajtottak végre 532 halálos ítéletet, mivel nem tudtak beszerezni elegendő mennyiséget a halálos injekciókhoz szükséges gyógyszerösszetevőkből.
   
Az újság tájékoztatása szerint Tran Dai Quang nemzetbiztonsági miniszter bejelentette: Vietnam ezentúl maga fogja gyártani a halálos szérumot, további részleteket azonban nem közölt a lap.
   
Az Európai Unió (EU) gyógyszergyáraiból kerül ki a legtöbb, kivégzések végrehajtására is alkalmas vegyi anyag. Néhány amerikai állam a közelmúltban szintén jelezte, hogy az európai gyártók fellépése miatt nehézséget okoz számára a halált okozó szérum összetevőinek beszerzése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.