Csak az észak-koszovói szerbekkel egyetértésben

Belgrád csak feltételekkel hajtja végre a brüsszeli megállapodást

A kétoldalú megállapodást, brüsszeli közvetítéssel zajló tíz tárgyalási forduló után, április közepén írta alá Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök.

2013.05.05 11:48MTI

Szerbiának számos eszköze van arra, hogy végrehajtsa a brüsszeli megállapodást, de ezt csak a koszovói szerbek legitim képviselőivel egyetértésben akarja megtenni - közölte Aleksandar Vucic, a szerbiai védelmi tárcát vezető miniszterelnök-helyettes vasárnap.

"Az állam nem akarja megmutatni sem az erejét, sem a hatalmát, és nem azért, mert nem erős, éppen ellenkezőleg, mert erős, és mert azok, akik irányítanak, sokkal erősebbek azoknál, akik ellenkeznek" - hangoztatta Vucic egy belgrádi rakétadandárnál tett látogatásán az ortodox húsvét vasárnapján.

A politikus sérelmezte, hogy a belgrádi vezetőket nap mint nap érik bírálatok a Belgrád és Pristina viszonyát, illetve a szerbek lakta Észak-Koszovó jogi helyzetét rendező szerb-koszovói megállapodás aláírása miatt. Vucic közölte, büszke arra, ahogyan a tárgyalások idején védte a koszovói szerb nép érdekeit, és fel akarja keresni Észak-Koszovót, illetve a délebbre fekvő, szerbek lakta területeket is.

A kétoldalú megállapodást, brüsszeli közvetítéssel zajló tíz tárgyalási forduló után, április közepén írta alá Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök. A belgrádi tárgyalóküldöttség tagja volt Aleksandar Vucic is, és - mivel ő az elnöke a legerősebb parlamenti tömörülésnek, a Szerb Haladó Pártnak - döntő szerepe volt a kiegyezésben.

A koszovói szerbek vezetői elutasították a brüsszeli megállapodást, és Belgrád tudomására hozták, hogy nem fognak érvényt szerezni az egyezménynek. A befolyásos szerbiai ortodox egyház és a szerbiai nacionalista ellenzék is elutasította az egyezményt. Észak-Koszovóban és Belgrádban is tüntettek ellene, azzal vádolva a belgrádi vezetőket, hogy elárulták a koszovói szerbeket.

A brüsszeli egyezmény értelmében a szerbek lakta Észak-Koszovó bizonyos autonómiajogokat élvezne. Az ottani rendőrséget és igazságszolgáltatást a helyi szerb közösség képviselői irányítanák, de Pristina fennhatósága alatt állna - elsősorban ez az, ami elfogadhatatlan az ottani szerb közösség számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.