Egy uniós fennhatóság alatt álló bíróság

Koszovói szervkereskedelem: elítéltek öt orvost

Illegális szervkereskedelem miatt börtönbüntetésre ítélt hétfőn Pristinában öt koszovói orvost egy uniós fennhatóság alatt álló bíróság.

2013.04.29 18:07MTI

A lehetséges legsúlyosabb - nyolc év - szabadságvesztést szabták ki Lutfi Dervishi urológusra, akinek a fiát, a szintén orvos Arban Dervishit pedig hét év és három hónap börtönbüntetésre ítélték. Ezenkívül több ezer eurós büntetés megfizetésére is kötelezték őket. Három további orvos egy év felfüggesztettől három évig terjedő szabadságvesztést kapott. Két vádlottat, köztük a koszovói egészségügyi minisztérium egykori magas rangú tisztviselőjét felmentették a vádak alól.
   
Az illegális szervkereskedelem botránya 2008-ban robbant ki Koszovóban. Az ügy úgy került a hatóságok látókörébe, hogy a pristinai repülőtéren rosszul lett egy török férfi, akinek egyik veséjét előzőleg a Medicus nevű pristinai magánklinikán átültették egy izraeli férfi szervezetébe. Kiderült, hogy a klinikán több mint 30 ember veséjét távolították el és ültették át törvénytelen keretek között. Kelet-Európában és Közép-Ázsiában toborzott szervadományozóknak 15 ezer eurót ígértek, míg a veseátültetésre váró betegektől 100 ezer eurót kértek a beavatkozásért.
   
Az ügyben 2011-ben emelt vádat az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) ügyészsége illegális szervkereskedelem, emberkereskedelem, hivatallal való visszaélés, szervezett bűnözés és törvénytelen orvosi tevékenység végzése címén.
   
A vádiratban szerepel az izraeli állampolgárságú Mose Harel, aki a szervadományozók, illetve az átültetésre várók toborzását irányította, valamint a török Yusuf Sonmez, aki a gyanú szerint a műtéteket elvégezte a pristinai klinikán. Mindkettejük ellen távollétükben zajlik az eljárás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.