Saját veséjüket akarták eladni

Illegális szervkereskedelemmel vádoltak meg 23 embert Lengyelországban

Illegális szervkereskedelemmel vádoltak meg Lengyelországban 23 embert, akik saját szerveiket, főleg veséjüket interneten akarták értékesíteni.

2012.07.06 14:49MTI

Mariusz Sokolowski, az országos rendőrkapitányság szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az akcióban az ország 80 rendőrparancsnokságának kiberbűnözéssel és emberkereskedelemmel foglalkozó szakértői vettek részt. A széles körű akció keretében összesen 250 internetes hirdetést ellenőriztek, és 105 személyt hallgattak ki. 

Közülük 23 személy ellen vádat emeltek, további 66 ember ügyében a bizonyítékként lefoglalt számítógépek átvizsgálása után döntenek. A rendőrség adatai szerint a hirdetők 95 százaléka saját veséjével kereskedett, néhányan májlebenyt vagy csontvelőt próbáltak eladni, de állítólag egyszer sem került sor átültetésre. 

A lengyel törvény a szervek és szövetek eltávolítását szabályozó törvények megszegésén kívül a szervkereskedelemre vonatkozó hirdetéseket is tiltja. Ez utóbbiért akár egy év börtönbüntetés is kiszabható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.