Nem kell hozzá ENSZ-felhatalmazás

Indulhat vizsgálat a koszovói szervkereskedelem ügyében

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének belgrádi ülésszakán pénteken bizottsági szinten egyhangúlag elfogadták a Szerbia által beterjesztett határozati javaslatot, amely az emberi szervekkel való feltételezett koszovói kereskedés ügyében vizsgálatot sürget.

2011.07.08 17:58MTI

Az eredeti szerb tervezetet annyiban módosították, hogy német és amerikai kezdeményezésre a szövegből törölték azt a kitételt, amely szerint "ENSZ-felhatalmazással" indítanának vizsgálatot.

A határozattervezetben ugyanakkor szerepel, hogy a vizsgálatokat a világszervezet koszovói ideiglenes igazgatási missziójával (UNMIK) és az Európai Unió rendőri és igazságügyi missziójával (EULEX) együttműködve kell lefolytatni.
   
A dokumentumról a parlamenti közgyűlés szombaton szavaz.
   
Suzana Grubjesic szerb küldöttségvezető felszólalásában kijelentette, hogy az emberi szervekkel való kereskedelemmel kapcsolatos "bűncselekményeket 1999-ben, a NATO-val lezajlott összecsapások idején, és azt követően követték el, 300-500 ember tűnt el".
   
"Az embereket veséikért és más belső szerveikért megölték, majd ezeket a szerveket a nemzetközi feketepiacon Észak-Afrikában és a Közel-Keleten eladták" - mondta Suzana Grubjesic.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.