Ivica Dacic: el kell felejteni

Tündérmese a soknemzetiségű Koszovó

El kell felejteni a soknemzetiségű Koszovóról szóló "tündérmesét", és Belgrádnak Albániával kell tárgyalnia a terület jogállásáról - mondja Ivica Dacic szerbiai miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter.

2011.06.12 08:30MTI

A Press című belgrádi napilapban vasárnap megjelenő interjúban a politikus kifejti, hogy bárki bármit mond, Koszovó sorsáról nem a szerbek, s nem is az albánok döntenek, hanem a legnagyobb hatalmak.

"A koszovói soknemzetiségű együttélésről szóló tündérmesét el kell felejteni" - mondja a politikus, aki az elmúlt hetekben többször magára vonta a világsajtó figyelmét Koszovó felosztásáról szóló nyilatkozataival.

Dacic szerint mindenki számára világos, hogy Koszovó egyedül nem tud boldogulni, s "Nagy-Albánia" megteremtésének folyamata zajlik, ezért Belgrádnak Tiranával kell tárgyalnia.

A szocialista párti politikus hangsúlyozta, hogy ez a személyes álláspontja még akkor is, ha árulással vádolják, és szemére vetik, hogy nyilatkozataival szembemegy kormánya hivatalos politikájával.

"Némelyeknek áruló, némelyeknek nagyszerb szélsőséges vagyok. Pedig csak reális vagyok" - mondta Dacic interjújában.

Koszovót - Szerbia egykori déli tartományát - túlnyomó többségében albánok lakják, a szerbek viszont vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tekintik e területet. Az 1999-es jugoszláviai NATO-csapások után Koszovót ideiglenes ENSZ-igazgatás alá helyezték. A terület 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Szerbia nem ismer el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.