Szétválasztaná, "amíg nem késő"

Megosztaná Koszovót Szerbia és Albánia között a szerb belügyminiszter

Ivica Dacic szerb belügyminiszter a NIN című belgrádi hetilapnak azt mondta: Koszovót fel kell osztani Szerbia és Albánia között.

2011.06.01 19:45MTI

Dacic az újság csütörtökön utcára kerülő számában megjelenő, szerdán előzetesen ismertetett interjúban úgy fogalmazott: megpróbálták háborúval megvédeni Koszovót, ez nem sikerült, ezért szétválasztásról beszél, "amíg nem késő". Dacic szerint ez két szomszédos ország - Szerbia és Albánia - határának kiigazítását jelentené.
   
A politikus, aki egyben a kormánykoalícióhoz tartozó Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke, a B92 belgrádi rádió honlapján ismertetett interjúrészletben úgy vélte, a koszovói kérdést újabb szerb-albán háborúval vagy a felek történelmi megállapodásával lehet rendezni.
   
Dacic megjegyezte, Szerbia hibát követett el azzal, hogy Koszovóról sosem tárgyalt Albániával, a Szerbia és Albánia közötti határmódosítást pedig az "egyetlen reális választási lehetőségnek" nevezte. Úgy vélte, Belgrádnak Albánián kívül senki mást nem kellene tárgyalófélként elismernie.
   
A lapnak arra a kérdésére, miért gondolja, hogy lenne könnyebb felosztani Koszovót Albánia és Szerbia között, Dacic úgy felelt, hogy "a koszovói albánok Albánia nemzeti kisebbségét alkotják".
   
Koszovót - Szerbia egykori déli tartományát - túlnyomó többségében albánok lakják, a szerbek viszont vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tekintik e területet. Az 1999-es jugoszláviai NATO-csapások után Koszovót ideiglenes ENSZ-igazgatás alá helyezték. A terület 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Szerbia nem ismer el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.