Eladták a fogságba ejtett szerbek szerveit

Koszovói szervkereskedelem: van egy tanú?

A szerbiai igazságszolgáltatásnak van egy tanúja, aki a koszovói háború idején részt vett a fogságba ejtett szerbek szerveinek eladásában.

2012.09.09 17:49MTI

"Van egy emberünk, aki szemtanúja volt egy, Albánia északi részén végrehajtott orvosi beavatkozásnak" - mondta Vladimir Vukcevic háborús bűntényekkel foglalkozó szerbiai ügyész. Az ügyész szerint egy koszovói albánról van szó, aki legalább egyszer részt is vett egy ilyen műtéten. Részletekbe menően beszámolt egy esetről, amikor a kilencvenes évek végén az észak-albániai Kukes városában kivették egy szerb fogoly szívét, majd eladták a feketepiacon - mondta Vukcevic. 

Dick Marty, az Európa Tanács (ET) jelentéstevője az ET parlamenti közgyűlése által tavaly januárban elfogadott jelentésében megállapította: az 1998-99-es koszovói szerb-albán fegyveres konfliktus után az albán gerillaszervezet, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) több száz foglyot - zömmel szerbeket - Észak-Albániába hurcolt, ahol kivégezte őket, az áldozatok belső szerveit kioperáltatta és eladta a feketepiacon. E műtéteket, vagy legalábbis azok egy részét állítólag egy "sárga házként" emlegetett észak-albániai épületben végezték. 

A jelentés szerint a szervkereskedelemben érintett az UCK több egykori parancsnoka, köztük Hashim Thaci jelenlegi koszovói kormányfő is. A koszovói és az albán hatóságok tagadták a vádakat, és beleegyeztek abba, hogy nemzetközi vizsgálatot folytassanak le az ügyben. Az albán parlament hozzájárult, hogy az Európai Unió koszovói rendőrségi és igazságügyi missziója (EULEX) Albániában kivizsgálja az állítólagos koszovói szervkereskedelem ottani vonatkozásait, így az EULEX nyomozói felkereshetik a hírhedt "sárga házat" is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.