A szerb kormány és a koszovói parlament is elfoga

EB: kezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Szerbiával

A bizottság úgy véli, Szerbia teljesítette az elsődleges feltételt, és megtette azokat a lépéseket, amelyek tartósan javíthatják kapcsolatait Koszovóval.

2013.04.22 13:59MTI

Az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta Szerbiával az Európai Bizottság hétfőn, miután Belgrád és Pristina is elfogadta a szerb-koszovói megállapodást.

A bizottság úgy véli, Szerbia teljesítette az elsődleges feltételt, és megtette azokat a lépéseket, amelyek tartósan javíthatják kapcsolatait Koszovóval - írta a testület az EU uniós ügyekért felelős miniszterei elé terjesztett jelentésében.

A bizottság azt is javasolta, hogy ezzel párhuzamosan kezdődjenek tárgyalások Koszovóval a társulási megállapodásról. A döntés mindkét ügyben az uniós állam- és kormányfők június végi csúcstalálkozójára vár.

Szerbia és Koszovó pénteken jutott megállapodásra a két ország viszonyának rendezéséről az Európai Unió közvetítésével. A kormányfői szinten parafált megállapodást a szerb kormány és a koszovói parlament is elfogadta hétfőn. A belgrádi parlamentben is ezen a héten szavaznak róla, de jóváhagyása nem kétséges a kormány kényelmes többsége miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.