EULEX

Újabb vizsgálat indult a koszovói szervkereskedelem miatt

Előző nap öt koszovói orvost ítélt börtönbüntetésre a pristinai Medicus klinikán elvégzett illegális szervátültetés miatt egy uniós fennhatóság alatt álló bíróság.

2013.04.30 18:35MTI

Tiltott szervkereskedelem vádjával új vizsgálatot indított kedden nyolc ember ellen az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziója (EULEX) - tudatta közleményében a szervezet. Előző nap öt koszovói orvost ítélt börtönbüntetésre a pristinai Medicus klinikán elvégzett illegális szervátültetés miatt egy uniós fennhatóság alatt álló bíróság.

Nyolc ember ellen szervezett bűnözés, szervkereskedelem, bántalmazás, hivatali jogkörrel való visszaélés, csalás és befolyással való üzérkedés gyanújával folyik nyomozás a közlemény szerint. A gyanúsítottak nevét nem hozták nyilvánosságra.

Az EULEX szerint a nyolc ember közvetlenül vagy közvetve alárendeltje volt a Medicus-ügyben érintett bűnöző csoport tagjainak, akinek segítsége nélkül a bűnözők nem tudták volna előkészíteni, elkövetni, sem álcázni törvénytelen cselekedeteiket.

A 2008-ban bezárt klinikán korábban több mint 30 ember veséjét távolították el és ültették át törvénytelen keretek között. Az ügy szálai Európán kívül Észak-Amerikáig, Ázsiáig és a Közel-Keletig nyúltak. A szegény országokban toborzott donorok 15 ezer eurót kaptak a szerveikért, míg az átültetésért 100 ezer eurót fizettek a páciensek.

A koszovói függetlenség kikiáltása - 2008 óta - a volt dél-szerbiai tartományban működő EULEX vállalta a helyi igazságszolgáltatás számára túl kényes ügyekben az eljárások lefolytatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.