Béke?

Szerbia és Koszovó megállapodásának parlamenti jóváhagyását sürgette a szerb kormányfő

Ivica Dacic arra figyelmeztette a képviselőket, hogy a megállapodás esetleges elutasítása Szerbia elszigetelődéséhez vezethet, azaz - mint fogalmazott - az ország "Európa Észak-Koreájává" válhat.

2013.04.27 06:16MTI

A Szerbia és Koszovó viszonyának rendezéséről az Európai Unió közvetítésével létrejött megállapodás támogatására szólította fel a belgrádi parlamentet pénteken Ivica Dacic szerb miniszterelnök. Ezzel egy időben Brüsszel arra figyelmeztette a szerb kormányt, hogy ne halogassa a történelminek tartott egyezmény megvalósítását, és közvetve elutasította egy esetleges referendum lehetőségét. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) péntek este támogatásáról biztosította a megállapodást.

Az egyezmény a belgrádi parlament előtt van, és várható, hogy azt jóvá is hagyják. Ivica Dacic ennek ellenére arra figyelmeztette a képviselőket, hogy a megállapodás esetleges elutasítása Szerbia elszigetelődéséhez vezethet, azaz - mint fogalmazott - az ország "Európa Észak-Koreájává" válhat. Szerbia és Koszovó hosszú tárgyalások után április 19-én állapodott meg az EU közvetítésével a kétoldalú viszony normalizálásáról, beleértve az észak-koszovói szerbek helyzetének rendezését.

Bár a koszovói parlament által már jóváhagyott megállapodás szövegét még nem hozták nyilvánosságra, úgy tudni, hogy az észak-koszovói szerbek bizonyos autonómiajogokat élvezhetnek majd az albán többségű országban. A megállapodást a koszovói szerbek vezetői ennek ellenére elutasították. Az Európai Unió a kapcsolatok normalizálását jelölte meg annak előfeltételeként, hogy Belgrád és Pristina előbbre léphessen az európai integrációs folyamatban. A szerb kormányfő a parlament ülésén úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben Szerbia a lehető legjobb megállapodást érte el.

Dacic rámutatott, hogy az kulcsfontosságú az immár hivatalos tagjelölti státussal rendelkező Belgrád remélt uniós csatlakozása szempontjából. A miniszterelnök azonban leszögezte azt is, hogy az egyezmény nem jelenti Koszovó függetlenségének az elismerését. A VMSZ nevében Pásztor Bálint, a szövetség parlamenti frakciójának elnöke péntek este támogatásáról biztosította a az egyezményt. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a megállapodás az első lépést jelenti Szerbia és Koszovó állampolgárainak jobb jövője és életük normalizálása felé. A szerbiai nacionalista ellenzék ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a belgrádi vezetők elárulták a nemzeti érdekeket és a koszovói szerbeket. Az ellenzék már korábban azt követelte, hogy tartsanak referendumot az egyezményben foglaltakról. A népszavazás lehetőségét a kormány sem zárta ki, és az ezzel kapcsolatos döntést a jövő hétre ígérte. Források szerint a kormány vezetői azt remélik, hogy a szavazók többsége támogatná a megállapodást, és ez megkönnyíthetné az ellenzék lecsendesítését, illetve az egyezményben foglaltak megvalósítását.

A Belgrádban tárgyaló Stefan Füle, az EU bővítési biztosa pénteken kijelentette: Brüsszel nem írhatja elő, hogy Szerbia milyen utat választ a megállapodás jóváhagyására. A biztos azonban óvott attól, hogy lelassítsák a kapcsolatok normalizálásának folyamatát, és felszólított az egyezményben foglaltak megvalósítására. Füle - aki többek között Tomislav Nikolic államfővel találkozott - úgy értékelte: a Pristinával kötött megállapodás fontos üzenet egész Európa számára Szerbia európai elkötelezettségéről. Ugyanakkor arra figyelmeztetett: az egyezményben foglaltak hatékony megvalósítása kulcsfontosságú az EU tagállamai számára, amikor júniusban a Belgráddal való csatlakozási tárgyalások megkezdéséről döntenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.