Diplomácia

James Dobbins az Egyesült Államok új afganisztáni-pakisztáni különmegbízottja

James F. Dobbins nagykövet az Egyesült Államok új afganisztáni-pakisztáni különmegbízottja - adta hírül közleményben pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter, aki a kinevezésről a nap folyamán tájékoztatta a kabuli és az iszlámábádi vezetést is.

2013.05.03 21:56MTI

A néhai Richard Holbrooke és Marc Grossman nagykövet nyomdokaiba lépő James F. Dobbins a tálib uralom megdöntése után az első amerikai nagykövet volt Afganisztánban. Ő képviselte Washingtont a 2001-es bonni konferencián, amely az új kabuli kormány megalakításáról döntött. Az új különmegbízott Boszniában, Koszovóban és Haitin is szolgált, és egy ideig a RAND Corporation Nemzetközi Biztonsági és Védelempolitikai Központjának (ISDPC) igazgatója is volt.

Kerry szerint Dobbins kinevezésével az amerikai kormány megerősítette elkötelezettségét azon kulcsfontosságú nemzetbiztonsági cél mellett, hogy Afganisztán és Pakisztán biztonságos, stabil és virágzó országgá váljék. A külügyminiszter felhívta a figyelmet a folyamatban lévő afganisztáni átmenet és a küszöbönálló pakisztáni választások kölcsönös összefüggésének fontosságára. Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy James F. Dobbins különmegbízott folytatni fogja a térségbeli konfliktus békés rendezése érdekében tett diplomáciai erőfeszítéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.