A régi rezsim szimbólumának tekintették

Újra egykori székhelyén ülésezik a kubai parlament

A kubai országgyűlés több mint 50 év után visszaköltözik a parlament épületébe. Az épületben 1959 óta nem ült össze a törvényhozói testület, mivel a régi rezsim szimbólumának tekintették, amelyet Fidel Castro és forradalma távolított el hatalmából.

2013.04.28 23:37MTI

A főváros történésze, Eusebio Leal, aki a parlament már több éve folyó felújítását felügyeli, elmondta, hogy hamarosan az egykamarás országgyűlés törvényhozóinak irodái kapnak helyet az épületben. Emellett az országgyűlés itt tartja majd egy-egynapos ülését évenként kétszer. A testület jelenleg egy kongresszusi központban székel Havanna nyugati részén.
   
A történész nem tud arra vonatkozólag pontos időpontot mondani, hogy a felújítási munkálatok mikor fejeződnek be, de úgy jellemezte az épületet, mint Havannának és a világ építészetének egy remekét.
   
Az 1929-ben neoklasszikus stílusban épült mestermunka túlméretezett menyegzői tortaként áll a főváros nyüzsgő központjában. Tervezőit nagymértékben inspirálta a washingtoni Capitolium, így igen sok hasonlóság fedezhető fel a két épület között, például az elegáns szürkésfehér kupola, amely a város számos pontjából látható, ha nincs körbeállványozva.
   
A parlament belsejét óriási gránit lépcsők díszítik. A köztársaságot egy egyiptomi ónix talapzaton álló női harcos gigantikus bronz szobra szimbolizálja. Ez a világ harmadik legnagyobb beltéri szobra.
   
Az épületben 1929-től 1959-ig ülésezett az ország kétkamarás parlamentje. 1959 után az épület először a Kubai Tudományos Akadémiának, majd később a tudománnyal, technológiával és környezetvédelemmel foglalkozó minisztériumnak adott otthont. Néhány éve azonban a Várostörténeti Hivatal megkezdte a parlament felújítását, amelynek munkálatai az utóbbi hónapokban jelentősen felgyorsultak annak ellenére, hogy még nem lehetett tudni, mire használják majd.
   
Eusebio Leal történész, aki már több száz történelmi épület és emlékmű felújítását vezette, reméli, hogy újra megnyithatják a parlament épületétől néhány lépésre található José Martí Színházat is ebben az évben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.