Kubában

Maduro a kubai-venezuelai szövetség ápolását ígéri

Az aláírt megállapodások összesen 51 projekt megvalósításáról szólnak az egészségügy, az energiaipar, az oktatás, a sport és a kultúra területén.

2013.04.28 11:23MTI

Összesen 1,6 milliárd dollárt érő kétoldalú együttműködési megállapodásokat írtak alá szombaton Nicolás Maduro kubai látogatása alkalmával, az új venezuelai elnök első hivatalos külföldi útján. A caracasi politikus fogadkozott, hogy ápolni fogja az elődje, Hugo Chávez által kialakított szoros szövetségi köteléket a két ország között.

A megállapodások ünnepélyes aláírásán Nicolás Maduro hangoztatta: azért látogatott Kubába, hogy megerősítse a két ország közötti stratégiai és történelmi szövetséget, amely - mint mondta - "inkább testvériség, mint szövetség".

Az aláírt megállapodások összesen 51 projekt megvalósításáról szólnak az egészségügy, az energiaipar, az oktatás, a sport és a kultúra területén.

Nicolás Maduro közölte újságírókkal, hogy találkozott Fidel Castróval, Kuba egykori, ma már 86 éves forradalmi vezetőjével, és öt órán át tartó eszmecseréjük alatt felelevenítették Hugo Chávezzel kapcsolatos emlékeiket.

Venezuela Kuba legfőbb politikai és gazdasági szövetségese. Caracas naponta 100 ezer hordó olajat szállít a szigetországnak kedvező feltételek mellett, s ennek fejében Venezuelában több mint 40 ezer kubai orvos, tanár és műszaki szakember dolgozik. Az utóbbi években a két ország közötti éves árucsere-forgalom rendre több milliárd dollárra rúgott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.