Venezuelai elnökválasztás

Spanyolország elismerte Madurót győztesnek

Spanyolország elismeri a venezuelai elnökválasztás győztesének Nicolás Madurót - jelentették be Madridban nem sokkal azután, hogy diplomáciai incidens történt az eredménnyel kapcsolatban a két ország között.

2013.04.17 19:07MTI

"A spanyol kormány tiszteletben tartja a (venezuelai) választási bizottság proklamációját, amely szerint Nicolás Maduro a Venezuelai Bolívari Köztársaság elnöke" - erősítette meg a spanyol külügyminisztérium.

Még hétfőn José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter arról beszélt, hogy "bármi legyen is a szavazatok újraszámlálásának eredménye, Venezuelában nagyon erős a polarizálódás". A caracasi külügyminisztérium az újraszámlálás szó használata miatt azonnal bekérette a spanyol nagykövetet, és bocsánatkérést követelt Madridtól.

Az újraszámlálást Henrique Capriles, az ellenzék jelöltje szeretné kicsikarni a választás szoros eredménye és a hívei által jelentett sok ezer szabálytalanság miatt. Követelését a baloldali rendszerrel folyamatos vitában álló Washington is támogatja, s ezt szerdán John Kerry külügyminiszter megerősítette a képviselőház külügyi bizottságában.

Párizsban szerdán közölték, hogy a francia kormány "tudomásul vette" Maduro győztesként való kihirdetését, és a keddihez súlyos incidensek megelőzése érdekében párbeszédre szólította fel a feleket. Az Európai Unió sajnálkozását fejezte ki a hét halálos áldozatot követelő összecsapások miatt, és ugyancsak "békés párbeszédet" kért minden érintett féltől. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatából nem derül ki, hogy az unió elfogadja-e Maduro győzelmét.

A politikus beiktatását péntekre tűzték ki. Híveit nagy győzelmi felvonulásra hívta az elnöki palotához. Az ellenzék vezetője viszont a keddi erőszak miatt lefújta szerdára tervezett nagygyűlését, és azzal vádolta meg Madurót, hogy bandákat küldött a szavazatok hitelesítését követelő tüntetők ellen, és őt is meg akarják támadni kormányzói székhelyén, Los Tequesben. "Bármi történik a hivatalos rezidencián, azért Nicolás Maduro a felelős" - írta egy üzenetben.

Maduro válaszul biztosította őt, hogy fenntartja a védelmét. "Utasítottam a Sebint (a titkosszolgálatot), hogy továbbra is őrizzék a jobboldal volt elnökjelöltjét annak ellenére is, hogy kidobta azokat, akik védték" - felelte.

A törvényhozásban kormánypárti képviselők Capriles jogi felelősségre vonását követelték a keddi incidensek miatt, de határozat erről nem született.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.