Hivatalosan

Venezuelai elnökválasztás - Maduro győzött

Hivatalosan a vasárnapi venezuelai elnökválasztás győztesévé nyilvánította Nicolás Madurót a választási bizottság annak ellenére, hogy az ellenzék követelte ennek elhalasztását a szavazatok újraszámlálásáig.

2013.04.16 07:24MTI

Maduro győztessé nyilvánítására a választási bizottság székházában, ünnepélyes keretek között került sor hétfőn. Tibisay Lucena, a testület elnöke közölte, hogy Maduro ügyvivő elnök - a néhai venezuelai államfő, Hugo Chávez kijelölt utódja - a szavazatok 50,7 százalékával nyerte meg a választást, míg az ellenzék jelöltje, Henrique Capriles a voksok 49,1 százalékát gyűjtötte össze. Lucena átadta Madurónak a hivatalos okmányt, amely tanúsítja, hogy államfővé választották 2019-ig szóló mandátummal.
   
Néhány órával a bejelentés előtt az Egyesült Államok és az Amerikai Államok Szervezete is a leadott szavazatok újraszámlálását követelte, tekintettel a rendkívül szoros eredményre. Capriles kijelentette: ha nem számlálják újra a voksokat, akkor Venezuela élén "illegitim elnök" áll majd.
   
Tibisay Lucena azonban közölte, hogy teljesen biztos a választási eredmény hitelességében. Felszólította a venezuelai politikai erőket, hogy tartsák tiszteletben a végeredményt. Külön hangsúlyozta, hogy az elektronikus választási rendszer teljesen megbízható, és egyáltalán nem teszi lehetővé a választási eredmények manipulálását.
   
Ennek ellenére Caracasban több ezer diák tüntetett, választási csalással vádolva a hatóságokat, a szavazatok újraszámlálását követelve. A rohamrendőrök könnygázt és gumilövedékeket vetett be ellenük, megakadályozva őket abban, hogy a városközpontba vonuljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.