Venezuelai elnökválasztás

Henrique Capriles a szavazatok újraszámlálását követeli

"Nem félünk, beszéljenek az urnák, mondják el az igazságot" - jelentette ki az ügyvezető államfő ünneplő hívei előtt Caracasban a Miraflores elnöki palotában.

2013.04.15 08:58MTI

A venezuelai ellenzék közös jelöltje, Henrique Capriles nem ismeri el az elnökválasztás helyi idő szerint vasárnap éjjel kihirdetett eredményét, amely szerint néhány tized százalékkal kevesebb szavazatot szerzett, mint a hivatalban lévő ügyvivő elnök, Nicolás Maduro, és újraszámlálást követel.

A vesztes elnökjelölt követelte a választási eredmény "átfogó felülvizsgálatát", a szavazatok újraszámlálását. Capriles szerint sok szabálytalanság történt, amely befolyásolhatta a végeredményt.

"Nem ismerjük el az eredményt, amíg minden venezuelai szavazatát egyesével újra nem számolják" - mondta Capriles.

Maduro közölte, eleget tesznek az ellenzék követelésének. "Nem félünk, beszéljenek az urnák, mondják el az igazságot" - jelentette ki az ügyvezető államfő ünneplő hívei előtt Caracasban a Miraflores elnöki palotában.

A választási bizottság által kihirdetett hivatalos eredmény szerint a március 5-én elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnök által utódjának kijelölt Maduro a voksok 50,66 százalékát szerezte meg, Capriles 49,07 százalékot kapott. A különbség 235 ezer szavazat, az összesen leadott 14,7 millió voks töredéke.

Caracasban több helyen az ellenzék hívei tiltakozásul az utcára vonultak, és kanalak és fedőkkel csörömpölve adtak hangot nemtetszésüknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.