Venezuelai elnökválasztás

Chávez kijelölt utódja győzött

A részvételi arány 79 százalék volt, vagyis bő 14,5 millió szavazatot adtak le, és Maduro mindössze 235 ezer vokssal szerzett többet ellenfelénél.

2013.04.15 07:42MTI

Nicolás Maduro, a néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez kijelölt utódja nyerte a vasárnapi elnökválasztást a dél-amerikai országban - közölte a választási bizottság.

A hivatalos eredmény szerint a korábbi szakszervezeti vezető Maduro kapta a szavazatok 50,66 százalékát. Fiatal ellenfele, Henrique Capriles, Miranda állam kormányzója 49 százalékot szerzett.

Ez a vártnál jóval szorosabb eredmény. A közvélemény-kutatások azt mutatták, Maduro 55-45 arányban vezet, igaz, előnye folyamatosan csökkent az elnökválasztás közeledtével. A részvételi arány 79 százalék volt, vagyis bő 14,5 millió szavazatot adtak le, és Maduro 235 ezer vokssal szerzett többet ellenfelénél.

Az ellenzék tehát hiába növelte támogatottságát, az októberi - Chávez által megnyert - elnökválasztás után ezúttal sem sikerült leváltania a "chávizmust". Az 50 éves Maduro kijelentette, Venezuelában folytatódik a Chávez által elindított "bolivari forradalom" és a szocializmus építése.

Az eredmény ugyanakkor jól tükrözi, hogy mennyire megosztott a venezuelai társadalom. A frissen megválasztott elnök nyugalomra szólított föl, és közölte: az ellenzéki követeléseknek eleget téve fölkéri a választási bizottságot, hogy ismételje meg a szavazatszámlálást.

Az új elnök mandátuma 2019-ig szól. Fél éven belül azért kellett ismét elnökválasztást tartani Venezuelában, mert március 5-én rákban elhunyt Hugo Chávez, aki 14 éven át irányította a kőolajban gazdag országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.