Jobb későn

Kubai ellenzéki nők nyolc év után átvehetik uniós kitüntetésüket

Kubai ellenzéki nők egy csoportja nyolc év késéssel, de végül átveheti Brüsszelben az Európai Unió legmagasabb emberi jogi kitüntetését, a Szaharov-díjat - jelentette be egyikük szerdán Havannában.

2013.04.17 21:24MTI

Az unió egy nyilatkozatban megerősítette, hogy a kitüntetést április 23-án, ünnepélyes ceremónia keretében adják át az Asszonyok Fehérben nevű csoport képviselőinek az Európai Parlamentben. A hírt Havannában Laura Labrada Pollán, a csoportot alapító, de 2001-ben elhunyt Laura Pollán lánya jelentette be a tudósítóknak.

Az Asszonyok Fehérben a 2003-ban súlyos, esetenként több évtized börtönre ítélt ellenzékiek hozzátartozói, akik fehér ruhába öltözve együtt jártak vasárnapi misére, és utána mindig méltóságteljes közös sétával emlékeztették az embereket a történtekre.

Az Európai Parlament 2005-ben ítélte oda a csoportnak a Szaharov-díjat, de eddig nem kaptak engedélyt a hatóságoktól arra, hogy Belgiumba menjenek érte. Útjukat az idén januárban bevezetett kiutazási könnyítések teszik lehetővé. A "fekete tavasz" alatt elítélt 75 ellenzéki azóta kiszabadult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.