Közeledés

A római főrabbi a nagypéntek körüli "meg nem értésre" emlékeztetett

Sajnálkozását fejezte ki a római főrabbi amiatt, hogy a nagypénteki imádságok rituáléjára ma is a "zsidók és katolikusok közötti meg nem értés súlya" nehezedik, s egyben üdvözölte húsvét alkalmából Ferenc pápát.

2013.03.30 05:45MTI

A pápa előzőleg a pészah, a zsidó húsvét alkalmából üdvözölte a főrabbit. "Pontosan ezekben a napokban, amikor a (nagypénteki) imádságok rítusára a meg nem értés súlya nehezedik, Riccardo Di Segni főrabbi arra kéri Istent, tegye alkalmassá a zsidókat és a katolikusokat arra, hogy kölcsönösen megértsék a különbözőség értelmét és a testvériség értékét" - áll az üzenetben.

A főrabbi üdvözölte a két vallás közötti közeledést, ugyanakkor hozzátette: "a húsvét különösen jelentőségteljes, mert ez a nagy ünnep egyszerre képviseli a vallásaink közötti kapcsolatot és elkülönülést". A zsidók nem ismerik el Jézus Krisztus istenségét. "Ez az elkülönülés a történelem során - pontosabban ezekben a napokban - zsidóellenes intolerancia formájában nyilvánult meg" - emlékeztetett a főrabbi.

A zsidók mindenekelőtt a nagypénteki mise rítusát kifogásolják, amióta XVI. Benedek 2007-ben újra engedélyezte a tradicionalista katolikusok által használt, latin nyelvű tridenti miserendet. Ebben a misekönyvben olyan vitatott felszólítások szerepelnek, hogy "mutassunk utat ennek a (zsidó) népnek a sötétségben és a vakságban". A zsidó közösség heves aggodalma miatt XVI. Benedek ezeket a kitételeket 2008-ban visszavonta, ugyanakkor megtartotta a zsidók megtéréséért mondott imát.

Az általánosan használt formula, VI. Pál pápa misekönyve tartalmaz egy a zsidó népért való könyörgést: "imádkozzunk a zsidókért, hogy akikhez előbb szólt a mi Urunk, Istenünk, növekedjenek nevének szeretetében, és gondozzák a szövetségi hűséget". A Szent Péter-bazilikában Ferenc pápa jelenlétében tartott nagypénteki szertartáson is ezt az imát mondták el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.