Ki akarja bővíteni hírszerzési tevékenységét

A Pentagon drónbázist tervez létrehozni Észak-Afrikában

A Pentagon bázist szándékozik létrehozni Észak-Afrikában, Nigerben pilóta nélküli kémrepülőgépei számára, hogy kibővítse hírszerzési tevékenységét a szomszédos Maliban és a Szahara térségében aktív iszlamista fegyveres csoportok ellen.

2013.01.29 18:35MTI

A nigeri kormány ebbe kedden közölt sajtóinformáció szerint beleegyezett. Az amerikai-nigeri megállapodásról tavaly kezdett tárgyalásokat a Maliban francia irányítással megkezdett intervenció gyorsította fel.
   
Washington egyelőre csak felderítő tevékenységet végző drónokat telepítene Nigerbe, de nem zárja ki, hogy az iszlamista fenyegetés erősödésével rakétacsapásokat is végrehajthat a pilóta nélküli harci gépekkel - írta a The New York Times kormányzati forrásokat hivatkozva.
   
A drónokat az észak-nigeri Agadez város térségében tervezik állomásoztatni, a mali, algériai és líbiai határ közelében. A mintegy 350 ezer lakosú város a tuaregek legfontosabb települése, a környéken bányászott uránérc szállítási központja, és nemzetközi repülőtere is van. A The Wall Street Journal úgy értesült, hogy az Egyesült Államok és Niger hétfőn írta alá az országba küldendő amerikai katonák jogállásáról szóló egyezményt.
   
Az Egyesült Államok Afrika több pontján is állomásoztat drónokat és kémrepülőgépeket, ám állandó bázissal csak a kelet-afrikai Dzsibutiban rendelkezik, amely azonban mintegy 5 ezer kilométerre található Malitól.
   
Nigerben jelenleg "ötvennél kevesebb" amerikai katona állomásozik. Az akár 300 fősre felfejleszthető nigeri küldetésben sajtóforrások szerint fegyvertelen Predator drónokat fognak alkalmazni.
   
Washington jelenleg csapat- és teherszállító valamint légi utántöltő gépekkel támogatja Párizs katonai fellépését. A két ország a hírszerzés terén is együttműködik, és felmerült annak a lehetősége is, hogy az amerikaiak, akik kerülik közvetlen fegyveres beavatkozást, tűzvezetési koordinátákkal látják majd el a francia harci gépeket.
   
Az amerikai törvények értelmében Washington nem nyújthat közvetlen támogatást a bamakói kormányt tavaly megdöntő mali hadseregnek. Victoria Nuland külügyi szóvivő a keddi The Washington Times szerint viszont kijelentette, a mali felkérésre beavatkozó francia erőknek nyújtott segítségnek nincs jogi akadálya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.