Nazír molla

Lecsapott az amerikai drón - befolyásos pakisztáni tálib parancsnok az áldozat

Meghalt egy befolyásos tálib parancsnok, a helyettese és nyolc másik ember egy pilóta nélküli amerikai repülőgép támadásában Észak-Pakisztánban - közölték csütörtökön név nélkül nyilatkozó hírszerzési források és törzsi vezetők.

2013.01.03 08:52MTI

A két dróncsapás kioltotta a Nazír mollaként ismert tálib parancsnok életét, aki az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok elleni támadásokat hajtott végre. Több rakéta csapódott be az afgán határ mellett fekvő Dél-Vazirisztán törzsi területen álló házába. Más hírek szerint a rakéták a gépkocsiját lőtték ki.

A támadásban meghalt Ratta Hán néven ismert helyettese is, valamint nyolc másik ember. Egyes hírek szerint a csütörtökre virradóra végrehajtott amerikai dróntámadásokban összesen 13 ember halt meg Pakisztán két törzsi területén, Észak- és Dél-Vazirisztánban. Ismét más források tíznél kevesebb halottról tudnak, akik között van - Nazíron kívül - két helyi parancsnok is.

A Dél-Vazirisztán legjelentősebb hadurának tartott, 1975-ös születésű molla ellen már több amerikai dróntámadás indult a múltban, megölve környezetének több tagját. November végén egy öngyilkos merényletet élt túl Vanában, Dél-Vazirisztán székhelyén.

Nazír parancsnokot kormánypárti tálib vezetőnek tartották Pakisztánban, aki a külföldi - főként az amerikai és üzbég - befolyás ellen harcolt. Halálát hivatalosan még nem erősítették meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.