A lakosságot átmeneti sátortáborban helyezték el

Negyvenhat áldozata volt a kínai hegyomlásnak

A hétvégén mind a 46 áldozatot kiásták és azonosították abban a délnyugat-kínai Jünnan tartományi hegyvidéki faluban, ahol pénteken reggel földcsuszamlás temetett maga alá 16 lakóházat.

2013.01.13 10:33MTI

Kaopo faluban 27 felnőtt és 19 gyermek halt meg, két embert kórházba szállítottak, de sérülésük nem életveszélyes - számoltak be a helyzetről a helyi illetékesek.
   
A sár és a sziklatörmelék mennyisége elérte a 210 ezer köbmétert. A mentésben több mint 1100-an vettek részt fagypont alatti hidegben.
   
A híradások az anyagi veszteséget 45,5 millió jüanra (1,63 milliárd forint) teszik, mivel a katasztrófa során a házak és egyéb ingóságok mellett haszonállatok pusztultak el, termőföldek károsodtak, utak és távközlési berendezések rongálódtak meg.
   
A hegyoldal leomlásának okaként a szakemberek a hetek óta tartó esőzéseket és a havazást, valamint a múlt év szeptemberi földrengést feltételezik. A szomszédos megyében a földrengés következtében 81-en vesztették életüket, míg egy hónappal később egy földcsuszamlás 18 diák és egy felnőtt halálát okozta.
   
A megyei vezetés közölte, hogy az elhunytak családtagjai minden egyes áldozat után 20 ezer jüan (mintegy 700 ezer forint) kártérítést kapnak. A helyreállítási munkálatokhoz, az újépítkezésekhez 11 millió jüant (392 millió forint) különítenek el több tartományi forrásból.
   
A regionális vezetés ugyanis úgy döntött, hogy a csaknem 630 lelkes falu teljes lakosságát, 136 háztartását hamarosan elköltöztetik. Őket egyelőre átmeneti sátortáborban helyezték el, a helyszínre több száz takarót, meleg ruhát és 5 tonna rizst szállítottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.