Háttér

Szlovéniai elnökválasztás tiltakozó demonstrációk árnyékában

A politikai elittel szembeni tiltakozások árnyékában tartják vasárnap a szlovéniai elnökválasztás második fordulóját. Az ország állapotával való általános elégedetlenség megfigyelők szerint befolyásolhatja a voksolás kimenetelét.

2012.12.01 23:14MTI

Vasárnap a hivatalban lévő államfő és baloldali kihívója csap össze. Danilo Türk az első fordulóban meglepetésre kevesebb voksot (35,8 százalék) kapott, mint Borut Pahor korábbi miniszterelnök (40 százalék). A pénteken közzétett utolsó felmérések is azt mutatták, hogy Pahor jobban áll, mint vetélytársa. Az előbbire a megkérdezettek 35,1, míg az utóbbira 46,9 százaléka adná a szavazatát vasárnap - írta a Mladina című hetilap.

Közvélemény-kutató intézetek ennek dacára nem zárják ki, hogy meglepetést hoz a második forduló. Sok függ majd a választói aktivitástól, a részvételi aránytól. Három héttel ezelőtt, az első fordulóban a választásra jogosultaknak mindössze a 48 százaléka ment el szavazni, ami igen alacsony arány.

Elemzők nehezen tudják megjósolni, mekkora szerepet játszanak majd a napok óta tartó utcai tiltakozások a választók mozgósításában. Egyesek úgy vélik, hogy a politikával való általános elégedetlenség elveszi a tömegek kedvét a szavazástól. Mások viszont azt jósolják, hogy éppen erre hivatkozva lehet még az utolsó pillanatban is mozgósítani a választókat.

Bozidar Novak PR-szakértő szerint a magasabb részvételi arány a favoritnak számító Pahornak kedvezne. Rendkívül alacsony részvételi arány esetén roppant bizonytalanná válna a párharc kimenetele, vagyis bármelyik jelölt befuthatna győztesként. A választói aktivitást jelentősen befolyásolhatja az időjárás is. A meteorológia havazásokat jósol, ami sokakat távol tarthat az urnáktól.

Pénteken este erőszakba torkollott a fővárosban tartott tömegtüntetés, amelynek résztvevői főleg a gazdasági megszorítások ellen tiltakoztak. Az eleinte békés demonstráció, amelyen 5-10 ezer ember vett részt, szélsőséges csoportok erőszakos provokációi miatt félbeszakadt. Utóbbi csoportok a tüntetők közé vegyülve összecsaptak a rendőrökkel. Az összetűzésekben tíz rendőr megsérült, tizennégy embert őrizetbe vettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.