Szemét és falevelek fenyegetik

Veszély miatt leállították a szlovén atomerőművet

Leállították a termelést Szlovénia egyetlen atomerőművében, miután a hűtésre használt Száva folyó vizének sodrása jelentősen megnőtt.

2012.10.29 14:30ma.hu

Az erőmű termelését manuálisan állították le, mert “a Száva felszínén úszó nagy mennyiségű falevél és szemét miatt csökkent az erőmű hűtésének hatékonysága” - áll a Krsko erőmű nyilatkozatában.

“A leállás során minden rendszer és berendezés megfelelően működött. Nem volt semmilyen káros hatása, sem a környezetre, sem az emberekre” - közölte a sajtószóvivő. A termelést pár nap múlva újraindítják, amint kivizsgálták az eseményeket és ellenőrizték a rendszereket.

A hétvége során lehullott nagy mennyiségű hó és eső miatt minden szlovéniai folyó szintje és sodrása megnőtt, többek között a Száváé is, ami kiáradt, és több régióban elöntötte a vízparti területeket.

A Krsko atomerőművet utoljára áprilisban állították le a 25. üzemanyagciklus utáni rendszeres, 42 napos karbantartás során, mely időszak alatt 8,5 terawattóra elektromosságot termelt.

Februárban szintén csökkent a fővárostól 90 kilométerre lévő telep energia-termelése, egy apró olajszivárgás miatt egyharmadával esett vissza.

A szlovén atomerőmű elhelyezkedése - ZMNE


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.