Nincs ok a stresszre

OAH: az atomerőművi stressztesztek alátámasztották a biztonságosságot

Miközben az európai atomerőművi stressztesztek szerint biztonságosak a létesítmények, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) attól tart, hogy az erről kiadott európai bizottsági közlemény azt a téves benyomást keltheti, hogy az alapvető biztonság érdekében is sok még a tennivaló.

2012.10.05 19:44MTI

A hivatal közleményében az Európai Bizottság csütörtöki közleményére reagál, és azt a véleményét hangsúlyozza, hogy a nemzeti megközelítések közötti különbségek önmagukban nem tekinthetők eleve hiányosságnak.

A vizsgálatok eredményei konkrétan azt mutatták, hogy a biztonság színvonala egészében véve jó, Európában egyetlen atomerőmű azonnali bezárására sincs szükség. A Paksi Atomerőmű szintén megfelelt a legszigorúbb európai biztonsági ajánlásoknak - húzza alá a közlemény.

A bizottság csütörtöki közleményében egyebek mellett leírta, hogy az összesen 145 vizsgált reaktorból 54-ben nem megfelelőek a földrengésvédelmi, 62-ben pedig az árvízvédelmi előírások. 121-ben nincs földrengés előrejelző és mérő műszer, vagy korszerűsítésre szorul, 32 létesítményről állapították meg, hogy nincs olyan szellőztető rendszer, amely a reaktor hermetikus teréből baleset esetén biztonságosan képes elvezetni a nyomást. Az összes megfogalmazott biztonsági ajánlás megvalósítása az Európai Bizottság becslése szerint 10-25 milliárd eurót emésztene fel.

Az OAH közleménye emlékeztet arra, hogy a 2011. márciusi fukusimai katasztrófára reagálva az Európai Tanács - Magyarország soros elnöksége alatt végzett előkészületeket követően - elfogadta, hogy az Európai Unióban szigorú szakértői vizsgálatokat tartalmazó, úgynevezett stresszteszteket végezzenek el az atomerőműveknél. Ezek a vizsgálatok önkéntes alapon, átlátható, kölcsönösen elfogadott módszerrel, az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) védnöksége alatt zajlottak le.

A szakértői vizsgálatról készült zárójelentést április 26-án mind az ENSREG, mind pedig a bizottság egyetértően aláírta.

Az OAH rámutat: az egyes telephelyekre egyedi módon jellemző kérdések kezelése a tagországok nemzeti cselekvési tervei alapján történik, és a stresszteszt tisztázta, hogy a nukleáris biztonság és az azt javító intézkedések, mechanizmusok folyamatosan fejlődnek.

A hivatal megjegyzi: miközben az EB közleménye helyesen állapítja meg, hogy még számos teendő van, azt a téves benyomást keltheti, hogy az alapvető biztonság érdekében is sok még a tennivaló.

Eközben - hívja fel a figyelmet az OAH - a stresszteszt eredményeként ajánlott, a biztonság növelését szolgáló intézkedések közül már sokat meg is valósítottak. Az eredmények leegyszerűsített összevetése és a költségek becsült értékekkel való növelése ugyanakkor félrevezető értelmezésekhez vezethet - jegyzik meg.

Az OAH ugyanakkor hangsúlyozza: bizonyos abban, hogy a stresszteszt eredményei az európai atomerőművek biztonságának további növelését szolgálják, ő maga pedig mind hazai, mind nemzetközi szinten továbbra is a nukleáris létesítmények biztonságának növeléséért tevékenykedik, és maradéktalanul figyelembe fogja venni az Európai Bizottság megalapozott javaslatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.