Azonnali beavatkozásra nincs szükség

Stresszteszt - Paks megfelelt

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Nemzeti Jelentésben, amelyet a paksi atomerőműben zajlott célzott biztonsági jelentésről az Európai Bizottságnak megküldött megállapította: a paksi atomerőmű biztonságos, semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség.

2012.01.06 15:44MTI

A paksi atomerőmű átment a stresszteszten - mondta Fichtinger Gyula megbízott főigazgató-helyettes pénteken, a hivatal sajtótájékoztatóján, Budapesten.
   
A főigazgató-helyettes azt mondta, a biztonság szintje mindig növelhető, találtak is olyan lehetőségeket, amelyek a paksi atomerőmű esetében előrelépést jelentenek, de azonnali beavatkozásra nincs szükség. A jelentést az Európai Bizottság szervezésében – hasonlóan a többi atomerőműével – nemzetközi felülvizsgálatnak is alávetik, az  eredmény áprilisra várható.
   
A hivatal vezetői beszámoltak arról, hogy megkezdték az atomerőmű üzemidő-hosszabbítási kérelmének értékelését. Az üzemeltetőnek 2012-re is maradtak teendői, mondta Fichtinger Gyula.
   
- Azt kellett igazolni, hogy az elmúlt négyéves programot, amely alapján felkészültek az üzemidő-hosszabbításra, sikerült  befejezni, éd megfelelő eredményeket hozott, illetve igazolni kellett, hogy van még húsz évnyi tartalék ebben a létesítményben – részletezte Fichtinger Gyula.
   
Hozzátette hogy ugyanakkor vannak még teendők.  Bizonyos feladatok erre az időpontra nem készültek el, ezeket 2012-ben ígérete szerint pótolni fogja az erőmű, fűzte hozzá.
   
Jelezte:, ezek a feladatok – köztük például berendezések minősítése, kifáradási és élettartam-számítások, alkatrészek cseréje – szerepelnek az atomerőmű idei ütemtervében. Ezek elvégezhető, befejezhető munkák, de a követelmények nem teljesülése esetén, vagy ha valamilyen hiányosságot, elégtelenséget talál a hivatal, lehetőség van arra, hogy feltételekkel, vagy korlátozással adja meg az engedélyt a paksi atomerőmű 1-es blokkjának további üzemeltetésére.
   
A paksi atomerőmű 1-es reaktora 1982-ben kezdte meg az áramtermelést. A tervezett, harmincéves üzemidő megtoldását újabb húsz évvel 2001-ben határozták el. 2006-ban megszerezte a Paksi Atomerőmű Zrt. a környezetvédelmi engedélyt, majd elkészítette és benyújtotta a hatóságnak a négyéves előkészítő programot. Az OAH vezető-helyettese tájékoztatása szerint ez kiterjedt az állapotfelmérésére, az öregítő hatások felmérésére, az öregedési folyamatok kezelésére. Fichtinger Gyula hozzáfűzte, hogy a hatóság szisztematikusan nyomon követte az atomerőmű üzemidő hosszabbítási programját.
   
A Paksi Atomerőmű Zrt. a jogszabályi előírásoknak megfelelően a tervezett üzemidő lejárta előtt egy évvel, 2011. decemberében benyújtotta az 1-es blokk tervezett időn túli üzemeltetésére vonatkozó engedélykérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 2012-ig kell értékelnie a több ezer oldalt kitevő engedélykérelmet és a hiánypótlás keretében megszülető kiegészítő információkat.

A szakember azt is elmondta, hogy a paksi atomerőmű rendszeresen átesett biztonsági felülvizsgálaton. Ilyen, úgynevezett időszakos biztonsági felülvizsgálat 2008-ban történt utoljára. Ennek során mind a négy blokk megkapta az üzemelési engedélyt a tervezett üzemidő végéig. Ezek az időszakos biztonsági vizsgálatok elébe mentek a fukusimai események miatt elhatározott célzott biztonsági felülvizsgálatnak, hangoztatta Fichtinger Gyula. A célzott biztonsági felülvizsgálat kapcsán kiemelte, hogy számos – korábban elhatározott – biztonságot növelő beavatkozás megtörtént vagy folyamatban van.
   
Hangsúlyozta: a paksi atomerőmű tervezési alapja megfelelő, összhangban van a jogszabályokban meghatározott követelményekkel, és a nemzetközi gyakorlattal, a biztonsági rendszerek és funkciók megfelelnek a tervezési alapban figyelembe vett elvárásoknak. Megállapítható, hogy a paksi atomerőmű biztonságos, és semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség. A lehetséges javító intézkedések részleteinek kidolgozása később történik meg - tette hozzá.
    
Az OAH nemzeti jelentését 2012 első félévében nemzetközi felülvizsgálatnak is alávetik – hangzott el a tájékoztatón.
   
Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Rónaky József a nukleáris hatóság elmúlt évi tevékenységét összegezve kijelentette, hogy Magyarországon minden nukleáris létesítmény biztonságosan működött. Kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy Magyarország EU-elnöksége során több nukleáris biztonságot érintő irányelv és egyezmény született. A főigazgató szót ejtett arról, hogy módosult 2011-ben az atomtörvény. A lényeges változások között említette azt, hogy megteremtődött a lehetőség a kiégett fűtőelemek újrafeldolgozására.
   
Rónaky József elmondta, hogy az idén az atomerőmű üzemidő hosszabbításának engedélyezése mellett az Országos Atomenergia Hivatalnak fel kell készülnie az új blokkal kapcsolatos teendőkre is. A felkészülés már 2009-ben, a parlamenti döntés után elkezdődött, ám fontos állomása lesz az idei év, mert az új blokkokkal kapcsolatos követelményeket magas szintű jogszabályban, kormányrendeletben kihirdetett nukleáris biztonsági szabályzat kötetekben fogják megjeleníteni.
   
A főigazgató szerint fel kell készíteni a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot a bővítésre, és feladatot jelent az is, hogy már a blokktípus kiválasztása előtt beindulhat az engedélyezés, és annak első lépéseként a telephely-engedélyezés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.