Stresszteszt

Spanyolország 40 milliárd eurót fordít a bankok feltőkésítésére

Spanyolország mintegy 40 milliárd eurót vesz igénybe a bankrendszer feltőkésítésére létesített európai hitelkeretből - közölte pénteken a spanyol jegybank helyettes kormányzója, Fernando Restoy.

2012.09.28 19:20MTI

"Első becsléseink szerint a 100 milliárd eurós hitelkeretből ténylegesen lehívott összeg mintegy harmadával lehet kevesebb az Oliver Wymann által megadottnál" - mondta Fernando Restoy újságíróknak.

Az Oliver Wyman tanácsadó cég által a spanyol bankrendszeren végzett stresszteszt 59,3 milliárd eurós feltőkésítési igényt állapított meg a legkedvezőtlenebb gazdasági forgatókönyvre.

Kell-e az 59,3 milliárd?

Az Oiver Wyman tanácsadó cég által a madridi kormány megbízásából végzett stresszteszt szerint a legkedvezőtlenebb forgatókönyv 6,5 százalékos GDP-csökkenést feltételez a 2012-2014-es periódusra.

A tanulmány szerint a vizsgált 14 bank felének lehet szüksége tőkejuttatásra. A már államosított bankok közül a Bankia SA-nak 24,74 milliárd, a Novagalicia Banknak 7,18 milliárd, a Catalunya Banknak pedig 10,83 milliárd euró tőkejuttatásra is szüksége lehet.

A három legnagyobb spanyol banknak, a Banco Santander SA, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA és a CaixaBank SA pénzintézeteknek nem lesz szüksége feltőkésítésre.

A spanyol kormány a Wyman-jelentés alapján dönti el, mekkora összeget hív le a spanyol bankrendszer feltőkésítésére az EU által megnyitott 100 milliárd eurós hitelkeretből.

A stresszteszt közzétételét követően az euró korrigálta nap közben elszenvedett veszteségeinek egy részét: 1,2840 dollárról 1,2870 dollárra erősödött. Nap közben 1,2959 dolláron is jegyezték az eurót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.